Foto: GettyImages

25.09.24 DI Byggeri Nyheder

Har du styr på forskellen mellem underentreprise og indlejet arbejdskraft?

Har du fået en anden virksomheds folk til at hjælpe dig med dit arbejde? Hvis svaret er JA, er du så opmærksom på, om der er tale om underentreprise eller indlejet arbejdskraft?

Sondringen mellem underentreprise og indlejet arbejdskraft har bl.a. betydning inden for entrepriseretten, skatteretten, arbejdsretten og arbejdsmiljøretten.

Det er dog ikke nødvendigvis sådan, at vurderingen af, om der er tale om underentreprise eller indlejet arbejdskraft, vil give det samme resultat på de forskellige retsområder.

Entrepriseretten

Sondringen mellem underentreprise og indleje af arbejdskraft har i entrepriseretlig sammenhæng betydning for spørgsmålet om mangler.

Har entreprenøren indlejet folk fra en anden virksomhed, hæfter entreprenøren som udgangspunkt selv for eventuelle mangler ved arbejdet forårsaget af disse indlejede folk – også selvom det er den anden virksomhed, der betaler deres løn. Er der på den anden side tale om et underentrepriseforhold, vil underentreprenøren være ansvarlig for mangler ved sin egen ydelse.

Læs mere om den entrepriseretlige sondring her.

Skatteretten

Inden for skatteretten har sondringen mellem underentreprise og indleje af arbejdskraft især betydning for, om entreprenøren, der på et projekt anvender udenlandsk arbejdskraft, skal betale skat efter reglerne om arbejdsudleje.

Du kan læse mere om den skatteretlige sondring her og her.

Arbejdsretten

I arbejdsretlig sammenhæng har sondringen mellem underentreprise og indleje af arbejdskraft bl.a. betydning for, om der er tale om et ansættelsesforhold, og om arbejdet er omfattet af overenskomst.

Overenskomsterne på byggeriets område indeholder typisk en bestemmelse om, at det kan betragtes som en omgåelse af overenskomsten, hvis en medlemsvirksomhed indgår en underentrepriseaftale med en enkeltmandsvirksomhed, men virksomheden i realiteten udfører arbejdet i et lønmodtagerlignende ansættelsesforhold. Dette vil også være gældende uden bestemmelse herom i overenskomsten.

Du kan læse mere om den arbejdsretlige sondring her. 

Arbejdsmiljøretten

Ifølge arbejdsmiljøloven anses den, der står for instruktion og tilsyn på en konkret opgave, som arbejdsgiver for de ansatte. Dette gælder uanset, om der er tale om en underentreprise eller indlejet arbejdskraft. Den konkrete vurdering, i forhold til hvem der skal anses for arbejdsgiver, vil typisk blive truffet af Arbejdstilsynet i forbindelse med en afgørelse.

Kontakt

Har du spørgsmål om entrepriseret, er du som service- og branchemedlem i DI Byggeri velkommen til at kontakte DI Byggeris Erhvervsjuridiske Rådgivning på telefon 33 77 37 60.

Dansk Industri, herunder DI Byggeri, rådgiver ikke om skatteretlige spørgsmål. For sådanne spørgsmål henvises derfor til SKAT, som kan kontaktes på telefon 72 22 28 92.

For spørgsmål om ansættelsesret er du velkommen til at kontakte Dansk Industris personalejuridiske afdeling (byggeri) på telefon 33 77 38 50.

Vedrører dine spørgsmål arbejdsmiljøret, er du velkommen til at kontakte chef for arbejdsmiljø (byggeri) hos Dansk Industri, Mette Møller Nielsen, på telefon 72 16 02 97.

Relateret indhold