Foto: Getty Images

12.02.25 DI Byggeri Nyheder

Fremtidens byggeplads er emissionsfri

Salget af elbiler nåede nye rekorder i Danmark i januar 2025, da to tredjedele af de nye biler på vejene var elektriske. Denne tendens skal vise retningen for maskiner på byggepladserne.

Tendensen fra bilmarkedet viser retningen for byggebranchen og maskinerne ude på byggepladserne. I takt med, at teknologien udvikles, vil maskinerne i tiltagende grad blive elektrificerede over de kommende år.

DI Byggeri har etableret netværket for emissionsfrie byggepladser, hvor viden og erfaringer kan være med til at understøtte udviklingen i branchen.

BUILD har regnet ud, at klimapåvirkningen fra maskiner på byggepladsen i gennemsnit udgør cirka 11 procent af den samlede udledning.

Det er noget mindre end udledningen fra affald, som står for den største klimapåvirkning i byggeprocessen. Affald er dog mere kompliceret at håndtere, når det kommer til at finde løsninger på at reducere klimapåvirkningen, hvor svaret for maskinerne er mere enkelt: elektriske maskiner kan reducere udledningen til 0.

Viden og erfaringer skal på bordet

Det er lettere sagt end gjort, også selvom løsningen er hurtigt identificeret.

For selvom maskinerne – særligt de små og mellemstore – allerede er tilgængelige på markedet, så er det stadig sjældent, at de finder vej ud på byggepladsen. Forklaringerne er mange og kan bl.a. findes i, at maskinerne ofte er dyrere i indkøb end traditionelle dieseldrevne maskiner.

Hertil kommer, at der også skal arbejdes med en helt ny adfærd omkring maskinerne. Planlægning ift. ladning skal tænkes ind i projekterne, og også den fysiske placering af laderne på byggepladsen.

Der er mange spørgsmål, når det gælder samtalen om fremtidens maskiner og den emissionsfrie byggeplads.

Derfor har DI Byggeri etableret et netværk for emissionsfrie byggepladser, hvor der er mulighed for at dele viden og erfaringer på tværs af værdikæden, og forhåbentlig få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig, når man bringer elektriske maskiner ind på pladsen.

Planlægning er altafgørende

Nogle af hovedbudskaberne fra det seneste møde i netværket er blandt andet, at planlægning er essentiel.

Det er vigtigt at komme i gang i god tid. Her skal man forholde sig til alt fra logistik (placering af ladestandere og infrastruktur gennem hele projektet) samt tilslutning til elforsyningen.

Netop elforsyningen er vigtig. Alt for ofte bliver forsyningsbehovet på byggepladsen overestimeret, hvilket både er dyrt og unødvendigt. Derfor er anbefalingen fra netværket, at det er vigtigt at samle data fra strømkapacitet sammen, så vi i fællesskab med data og viden kan danne fundamentet for fremtidens elektriske byggeplads.

Studietur til Norge

Hvor erfaringerne i Danmark er spæde ift. anvendelsen af elektriske maskiner, så er man noget længere i Norge.

I netværket har der været flere indlæg fra norske aktører, som arbejder med emissionsfrie byggeplader og finder løsninger på alle udfordringerne i praksis. Derfor arrangerer DI Byggeri også en studietur til Norge den 28.-29. april 2025 med besøg på emissionsfrie byggepladser og drøftelser med norske bygherrer og entreprenører, som arbejder med løsningen i praksis.

Fremtidens emissionsfrie byggepladser er ikke længere en fjern tanke, og vi bliver nødt til at forberede os og planlægge efter det.

Vil du være med?

Du kan kontakte Frederik Krogsøe på fkro@di.dk, hvis du gerne vil høre mere om netværket, studietur eller har konkrete spørgsmål til de emissionsfrie byggepladser.

Relateret indhold