Nye arbejdsmiljøregler kan lukke byggepladser – har du styr på reglerne?
Folketinget har vedtaget en ændring i arbejdsmiljøreglerne, der betyder, at Arbejdstilsynet i fremtiden kan lukke byggepladser, hvor arbejdsmiljøreglerne ikke overholdes.
Kort fortalt
- Fra den 1. januar 2026 får Arbejdstilsynet et nyt værktøj – nemlig muligheden for at kræve et ”entreprenørstop” – altså en hel eller delvis lukning af en byggeplads.
- Der skal meget til, før Arbejdstilsynet kan kræve et entreprenørstop.
- Muligheden for entreprenørstop rejser nogle overvejelser i forhold til reglerne i AB 18/ABT 18 om især forsinkelse og ophævelse.
Hvad er et entreprenørstop?
Med begrebet entreprenørstop tænkes her overordnet på den mulighed, som Arbejdstilsynet fra den 1. januar 2026 har efter arbejdsmiljøreglerne for helt eller delvist at ”lukke” byggepladsen, hvis Arbejdstilsynet konstaterer, at der er problemer med arbejdsmiljøet blandt nogle af entreprenørvirksomhederne på pladsen.
Har bygherren indgået aftale med én enkelt entreprenør (f.eks. en total- eller hovedentreprenør), vil et påbud om entreprenørstop omfatte alt arbejdet på pladsen, herunder entreprenørens eget arbejde og alle underentreprenørernes arbejde.
Hvor bygherren i stedet har indgået aftaler med flere entreprenører (f.eks. flere fag- eller storentreprenører), vil et påbud om entreprenørstop mod én af disse entreprenører kun have virkning overfor denne entreprenør og denne entreprenørs underentreprenører.
Reglerne om entreprenørstop blev vedtaget af Folketinget den 27. marts 2025. Find lovændringen og lovforslaget her.
Entreprenørstop - hvornår?
Generelt skal der ganske meget til, før et påbud om entreprenørstop kan komme på tale. Et påbud kræver, at Arbejdstilsynet forinden har fulgt følgende proces:
- Arbejdstilsynet beslutter at intensivere sit tilsyn – læs mere her
- Arbejdstilsynet varsler sit intensiverede tilsyn
- Arbejdstilsynet gennemfører sit intensiverede tilsyn i ca. 4 uger
- Under det intensiverede tilsyn udsteder Arbejdstilsynet flere strakspåbud (5-15) til mindst to entreprenørvirksomheder på pladsen
- Arbejdstilsynet vurderer, at de udstedte strakspåbud er utilstrækkelige til at sikre den nødvendige forebyggelse af alvorlige arbejdsulykker og sundhedsskadelige påvirkninger på byggepladsen.
- Arbejdstilsynet varsler under det intensiverede tilsyn, at der er risiko for entreprenørstop
- Inden for ca. 1 uge efter varslet om risiko for entreprenørstop afgiver Arbejdstilsynet yderligere et antal strakspåbud. (2-5)
Læs yderligere om forløbet frem mod et påbud om entreprenørstop her.
Entreprenørstop og forsinkelse
Et påbud om entreprenørstop vil ofte kunne medføre en forsinkelse af arbejderne på byggepladsen.
Om den enkelte entreprenør på pladsen i denne situation vil have ret til tidsfristforlængelse og f.eks. erstatning for forøgede byggepladsomkostninger i forsinkelsesperioden må afgøres konkret.
I den forbindelse bemærkes, at den entreprenør, der har indgået aftale med en bygherren, ikke har et arbejdsmiljøansvar for det arbejde, der udføres på byggepladsen af underentreprenørerne.
Samtidig er det også værd at fremhæve, at der gælder en almindelig pligt for entreprenøren til at søge en forsinkelse undgået eller begrænset.
Læs mere om entreprenørens forsinkelseskrav efter AB 18/ABT 18 i DI Byggeris vejledning, som kan findes her.
Entreprenørstop og ophævelse
Reglerne om entreprenørstop kan naturligt ses sammen med reglen i AB 18 § 59 (ABT 18 § 57) om bygherrens ret til at ophæve entrepriseaftalen.
AB 18 § 59, stk. 1
Bygherren kan efter varsel ophæve aftalen, hvis der forligger en væsentlig misligholdelse fra entreprenørens side med hensyn til forhold af afgørende betydning.
Forhold af afgørende betydning er f.eks. entreprenørens gentagne overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen.
AB 18 § 59, stk. 2
Bygherren kan efter varsel kræve, at entreprenøren ophæver sin aftale med en underentreprenør, hvis underentreprenøren væsentligt har tilsidesat reglerne om sikkerhed og arbejdsmiljø.
AB 18 § 59 kan altså efter omstændighederne bruges til at afbøde eller måske helt undgå et potentielt eller allerede påbudt entreprenørstop.
Vær særligt opmærksom på, at ophævelsen af en entrepriseaftale ofte indebærer en væsentlig såkaldt ”standpunktsrisiko”.
Ved standpunktsrisiko forstås den risiko, man tager ved at vælge et bestemt standpunkt (f.eks. at ophæve en aftale) uden at vide, om dette standpunkt senere vil blive accepteret eller underkendt af en voldgiftsret eller domstol.
På grund af denne standpunktsrisiko kan det være en god ide at søge juridisk rådgivning, inden ophævelse iværksættes.
Kontakt
Har du specifikke spørgsmål til reglerne om entreprenørstop, er du som medlem af Dansk Industri meget velkommen til at kontakte Anders Svendsen fra DI Arbejdsmiljø (byggeri) på telefon 7216 0251
Har du andre spørgsmål til denne nyhed eller brug for juridisk sparring i øvrigt, er du som service- og branchemedlem i DI Byggeri velkommen til at kontakte DI Byggeris Erhvervsjuridiske Rådgivning på telefon 3377 3760.