Sådan løser du konflikter efter AB 18
Konflikter på byggepladsen kan være frustrerende og ressourcekrævende. Men hvad siger AB 18 om løsning af konflikter?
Kort fortalt
- AB 18 indeholder en ”konfliktløsningstrappe” med krav om forhandling mellem parterne (trappens trin 1 og 2)
- Kan konflikten ikke løses ved forhandling, kan parterne ”få ekstern hjælp” f.eks. via en hurtig afgørelse eller voldgift (trappens trin 3)
- Læs DI Byggeris 3 gode råd
Løsning af konflikt efter AB 18
AB 18 indeholder en såkaldt ”konfliktløsningstrappe” med tre trin, der skal følges, når parterne bliver uenige f.eks. om ekstraarbejder eller ansvaret for en forsinkelse.
Tanken er, at hvis en konflikt ikke bliver løst på et af trappens trin, så ”træder man et trin op” og forsøger igen på det næste trin.
Trin 1 og 2 - forhandling på forskellige niveauer
De første to trin består i at forsøge at finde en løsning på konflikten ved forhandling; først mellem parternes projektledere (Trin 1) og dernæst – hvis dette ikke løser konflikten – ved en ny forhandling mellem en ledelsesrepræsentant fra hver part (Trin 2).
Lykkedes det ikke at finde en løsning på Trin 2, skal ledelsesrepræsentanterne drøfte det næste skridt til en løsning af konflikten blandt de muligheder, der findes på trappens Trin 3.
Trin 3 - hvad er mulighederne?
Trin 3 omfatter et ”katalog” af tvistløsningsmuligheder, som parterne i udgangspunktet frit kan vælge imellem. Det drejer sig om:
- Mediation eller mægling
- Syn og skøn
- Hurtig afgørelse
- Voldgift
For at gøre brug af dette ”katalog” er det en betingelse eller forudsætning, at det kan dokumenteres, at parterne har gennemført forhandling på Trin 1 og 2.
Hvilken af mulighederne på Trin 3,der er det rette for parterne, afhænger bl.a. af, hvad konflikten handler om, hvor fremskreden byggesagen er og hvor hurtig en løsning på konflikten, der ønskes.
Tre gode råd
- Konfliktløsningstrappen er ikke en gimmick. Brug forhandlingsproceduren konstruktivt til at arbejde målrettet mod effektiv og tidlig konfliktløsning. Det sparer energi, tid og ressourcer.
- Tag stilling allerede ved kontraktindgåelsen til, hvem der skal forhandle på Trin 1 og Trin 2 – og få det skrevet ind i kontrakten.
- Mediation/mægling og hurtig afgørelse kan ofte lede til en hurtigere løsning af konflikten. Overvej disse muligheder, hvis ikke konflikten kan løses ved forhandling.
Læs mere om behandling af tvister her.
Kontakt
Har du spørgsmål til denne nyhed eller brug for juridisk sparring i øvrigt, er du som service- og branchemedlem i DI Byggeri velkommen til at kontakte DI Byggeris Erhvervsjuridiske Rådgivning på telefon 3377 3760.
Har du i øvrigt interesse for den jura, som danner rammerne for bygge- og anlægsbranchen, så bliv en del af DI Byggeris LinkedIn-gruppe (”Byggejura – DI Byggeri”). I gruppen deler DI Byggeris Erhvervsjuridiske Rådgivningsenhed løbende juridiske tips og tricks, de nyeste afgørelser og vejledninger samt juridiske nyheder fra branchen.