Sommerferie og offentlige udbud: En opfordring fra DI Byggeri
Det er en årligt tilbagevendende diskussion, om offentlige udbud i sommerferien kan undgås ved bedre planlægning.
Kort fortalt
- Læs DI Byggeris opfordring til de offentlige bygherrer
- Frister for modtagelse af ansøgninger og tilbud skal fastsættes i lyset af formålet med udbudsreglerne: at skabe en effektiv konkurrence
- Minimumsfrister i lovgivningen er netop kun minimumsfrister – længere frister kan fastsættes
DI Byggeris opfordring til offentlige bygherrer
De offentlige bygherrer, der påtænker at gennemføre udbud i sommerferieperioden, opfordres til at forlænge tidsfristerne for modtagelsen af ansøgninger og tilbud op til og i sommerferien, så virksomhederne får mulighed for at spille ind med de bedst mulige tilbud.
Minimumsfrister?
Udbudsloven indeholder en række minimumsfrister for ordregiverens modtagelse af ansøgninger og tilbud. Det spiller ind på minimumsfristerne, om tilbud kan indsendes elektronisk, og om der er direkte, fuld og elektronisk adgang til udbudsmaterialet. I offentlige udbud skal tilbudsfristen i udgangspunktet som minimum være 30 kalenderdage. Tilsvarende gælder henholdsvis ansøgnings- og tilbudsfristen ved begrænsede udbud.
Læs mere om udbudslovens minimumsfrister i Konkurrence og Forbrugerstyrelsens vejledning om udbudsloven (2024), som kan findes her.
Tilbudsloven indeholder ikke nogen minimumsfrist for indhentelse af tilbud, men fristen skal ifølge loven være lang nok til at give tilbudsgivere rimelig tid til at afgive tilbud. For begrænsede udbud med prækvalifikation gælder, at ansøgningsfristen minimum skal være 15 arbejdsdage.
Selve fastafsættelsen af frister
Offentlige bygherrer kan ikke blindt fastlægge fristerne for modtagelse af ansøgninger og tilbud efter eventuelle minimumsfrister i lovgivningen. Således skal fristerne altid fastlægges på baggrund af en konkret vurdering, hvor der bl.a. tages hensyn til udbuddets og kontraktens kompleksitet og krav til omfanget af dokumentation.
Det er ikke i sig selv et krav, at der ved planlægningen og afholdelsen af udbud tages hensyn til perioder med sommerferie, hvor mange virksomheder ellers enten skruer ned for tempoet eller lukker helt. Det bemærkes dog, at det overordnede formål med udbudsreglerne er at sikre, at der skabes en effektiv og god konkurrence, så offentlige kroner udnyttes på den bedst mulige måde.
Kontakt
Har du spørgsmål til denne nyhed eller brug for juridisk sparring i øvrigt, er du som service- og branchemedlem i DI Byggeri velkommen til at kontakte DI Byggeris Erhvervsjuridiske Rådgivning på telefon 3377 3760.