Den 1. september 2021 er DI Byg og DI Dansk Byggeri blevet lagt sammen til branchefællesskabet DI Byggeri. Det betyder, at vi er gået i gang med at bygge om på hjemmesiden. Indtil vi er færdige, kan du opleve, at visse dele af hjemmesiden ikke ser helt rigtige ud. Oplever du problemer eller har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

14.01.20 DI Byggeri Pressemeddelelser

Bygge og anlægsbranchen bliver mere digital - men slet ikke nok

Reolvægge med tykke ringbind, stakke af sedler og mapper i skurvognen og papirarbejde efter besøg hos kunderne. Det er alt sammen på retur i bygge- og anlægsvirksomhederne. Dansk Byggeris nye it-analyse viser, at branchen bliver mere og mere digital. Men der er lang vej igen, før man er oppe på niveau med andre brancher.

Håndværks- og entreprenørvirksomhedernes investeringer i it-løsninger er steget støt de syv år, Dansk Byggeri har lavet sin analyse, og 2019 er ingen undtagelse. 

- Bygge- og anlægsvirksomhederne er godt med, når man ser på de digitale hjælpemidler, der er mest oplagte at bruge og nemme at gå til. Som for eksempel at registrere tidsforbruget på mobilen eller en app, at klare regnskabet på computeren eller kvalitetssikre elektronisk, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.

Bygge- og anlægsbranchen ligger da også bedre end andre brancher, når det gælder mobilt internet. Og sammenligner man med industrien, har flere bygge- og anlægsmedarbejdere adgang til internettet, når de er på job. 

Halter efter andre brancher 

Men sammenligner man med andre brancher halter bygge og anlæg stadig bagefter, viser nye tal fra Danmarks Statistik om it-anvendelsen i erhvervslivet. Forskellen er størst i brugen af mere avancerede løsninger som for eksempel big data, robotter, droner og 3D-printning.

I Dansk Byggeris analyse har lige godt halvdelen af bygge- og anlægsvirksomhederne investeret i it inden for det seneste år. Mens en tredjedel af virksomhederne slet ikke efterspørger bedre it-værktøjer.

- Branchen er karakteriseret af mange små og mellemstore virksomheder, det er formentlig en af forklaringerne. Men det er ærgerligt at se, at så mange helt afskriver bedre it-værktøjer. En anden årsag kan være, at de ikke kender de produkter, der kan lette dagligdagen og gøre arbejdet mere effektivt og dermed øge bundlinjen, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.

Det store it-overblik på Dansk Byggeris IT-Messe

For at udbrede kendskabet til digitale løsninger og inspirere virksomhederne arrangerer Dansk Byggeri to it-messer den 4. februar i Taastrup og den 5. februar i Aarhus.

- It-messerne er for virksomheder, der vil prøve at danne sig et overblik over, hvad der findes af muligheder for netop dem og for virksomheder, der går målrettet efter bestemte digitale løsninger eller bare ønsker at få ny inspiration også til samarbejdet med andre aktører i byggeriet. Vi håber, at mange flere bygge- og anlægsvirksomheder vil få øjnene op for, hvordan it og digitale løsninger kan hjælpe og understøtte det daglige arbejde, siger adm. direktør Martin Profit Jakobsen fra it-rådgivningsvirksomheden BASIT, der hjælper håndværks- og entreprenørvirksomheder med it-indkøb og implementering.

Og Michael H. Nielsen supplerer.

- Hvis virksomheden hænger fast i gamle rutiner og ikke forstår at forny sig og bruge de digitale hjælpemidler, risikerer den at blive overhalet inden om af konkurrenter, der er mere effektive og produktive, siger han.

Dansk Byggeris Barometer om it-analysen

Kontakt

Direktør Michael H. Nielsen, mhn@danskbyggeri.dk, telefon 20 28 52 64

Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02

Relateret indhold