24.02.20 DI Byggeri Pressemeddelelser

Ventetiden på en byggetilladelse stiger

Der er stor forskel på, hvor lang tid kommunerne er om at give grønt lys til at bygge et nyt hus eller en ny kontorbygning. Vallensbæk er hurtigst, hvorimod Fredensborg har Danmarks længste ventetid på 104 dage. Papirarbejdet bør kunne klares på i gennemsnit to uger, mener Dansk Byggeri. Men det kan kun tre kommuner leve op til.

Mens Vallensbæk Kommune kan sagsbehandle en byggetilladelse på i gennemsnit fem dage, så tager det i gennemsnit 104 dage i Fredensborg.

En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at der er stor forskel på, hvor lang tid en borger eller en virksomhed skal vente på at få grønt lys til at gå i gang med byggeriet af f.eks. et nyt parcelhus eller en ny kontorbygning til virksomheden.

- En sagsbehandlingstid på over 100 dage er kort sagt alt for lang tid og helt uacceptabel. Det bør ikke tage mere end i gennemsnit 14 dage. Det mål burde alle landets kommuner arbejde efter, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius.

Men kun Vallensbæk, Thisted og Haderslev kan leve op til den målsætning. Samtidig er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i kommunerne i løbet af de sidste to år steget fra 36 dage til 50 dage.

- En del af forklaringen er selvfølgelig, at der er travlt i byggebranchen og nye byggerier hele tiden skyder op, men ligesom i alle andre virksomheder, så må kommunerne mande op og sørge for, at afdelingen kan følge med efterspørgslen. Det er ganske enkelt for dårligt, at 40 kommuner i gennemsnit bruger mindst 50 dage på at sagsbehandle en byggetilladelse, siger Torben Liborius.

Ventetiden er opgjort fra den dag, hvor kommunerne har modtaget alle de oplysninger, som de har brug for til sagsbehandlingen. Derfor er mangelfulde ansøgninger heller ikke en undskyldning for de lange ventetider, mener Dansk Byggeri.

- Havde det været en privat virksomhed, der opererede med så lange ventetider, var kunderne gået over til konkurrenten. Når det gælder byggetilladelser er problemet bare, at kunderne ikke kan gå et andet sted hen. Netop derfor har kommunerne også en særlig forpligtigelse i forhold til at levere en god og effektiv service, siger Torben Liborius.

Ni ud af de ti langsomste kommuner ligger i Nordsjælland og omkring hovedstadsområdet, nemlig Fredensborg, Hvidovre, Dragør, Helsingør, Roskilde, Tårnby, Brøndby, Greve og København.

- Lange ventetider sætter en bremse på væksten, og det koster på virksomhedernes bundlinje og mulighed for at vokse sig større. Det burde også være i kommunernes interesse at skabe vækst og lokale arbejdspladser, siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri.

Ifølge servicemålsaftalen mellem KL og regeringen skal kommunerne kunne sagsbehandle mindre komplicerede byggesager på 40 dage og mere komplicerede byggerier på 50-60 dage.

- Her har man sat barren så lavt, så alle burde kunne gå over, men heller ikke de servicemål kan alle kommunerne overholde, konstaterer Torben Liborius, Dansk Byggeri.

 

Kontakter

Erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius, telefon 23 32 34 95
Pressekonsulent i Dansk Byggeri Anette Sørensen, telefon 30 36 02 65


Links
Læs analysen om ventetiden på en byggetilladelse her
Se hvor lang tid de enkelte kommuner er om sagsbehandle en byggetilladelse her

Relateret indhold