27.05.20 DI Byggeri Pressemeddelelser

Skrappere miljøkrav til lastbiler er en ødelæggende eftertackling

Debatindlæg af erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri. Bragt i Børsen den 26. maj 2020.

Corona-genstarten skal bruges til at få fart på den grønne omstilling. Sådan lyder meldingen fra mange politikere, når det handler om de investeringer og hjælpepakker, der skal skabe aktivitet og sikre beskæftigelse. Det bakker Dansk Byggeri op, og det er oplagt, når det gælder fremrykning af renovering og investeringer i bygningerne. Men i ly af coronaen bliver der også taget velmente grønne politiske initiativer, der er helt forkert timet.

Et eksempel: der er nu politisk flertal for at rykke kravene til lastbilers udstødning i byernes miljøzoner frem. Det betyder, at man ikke længere tager hensyn til, at der skal være en rimelig balance mellem det faktum, at lastbiler på den ene side er dyre og holder i mange år og på den anden side, at de skal forurene mindre.

De nye stramninger kommer med et varsel, der ikke harmonerer med, at der er leveringstid på lastbiler og specialkøretøjer, og på et tidspunkt hvor virksomhederne og investeringsklimaet er hårdt ramt af coronakrisen. Faktisk er nogle virksomheder nødt til at udsætte investeringer i nye biler, fordi de skal bruge alle kræfter på at overleve og sikre deres arbejdspladser. I praksis er de fremrykkede stramninger derfor en regulær eftertackling uden blik for, om virksomhederne kan betale regningen. Miljøzonerne er Miljøministeriets område, men taler miljøordførerne og erhvervsordførerne sammen?

Virksomhederne kan ikke forstå, at regeringen på samme tid hjælper dem med at betale både faste udgifter, lønkompensation med videre og så strammer krav, der allerede ligger en politisk aftale om. Men det sker, og det vil derfor kun være rimeligt, at investeringer i køretøjer kan straksafskrives i resten af 2020 og i 2021 og gerne med en afskrivningsprocent på 125. På den måde vil det ligne fair play, for oven på en eftertackling plejer man at give en hjælpende hånd til, at den tacklede kan rejse sig. Her til gavn for både miljø og arbejdspladser.

Relateret indhold