Den 1. september 2021 er DI Byg og DI Dansk Byggeri blevet lagt sammen til branchefællesskabet DI Byggeri. Det betyder, at vi er gået i gang med at bygge om på hjemmesiden. Indtil vi er færdige, kan du opleve, at visse dele af hjemmesiden ikke ser helt rigtige ud. Oplever du problemer eller har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

22.06.20 DI Byggeri Pressemeddelelser

Tre års jobfremgang forsvundet på to måneder

Coronakrisens katastrofeopbremsning i dansk økonomi har som ventet givet det kraftigste fald i beskæftigelsen i Danmarkshistorien. I april alene forsvandt 73.000 job, og foreløbig har krisen kostet ca. 93.000 arbejdspladser. Heller ikke byggeriet har undgået tab af arbejdspladser og mistede 1.900 job i april.

Beskæftigelsen nåede at sætte rekord i februar, men siden da er der ifølge Danmarks Statistik tabt næsten 100.000 job.

- De nye apriltal for beskæftigelsen er ”historien om et bebudet mord”. Vi vidste jo godt i forvejen, at april bag de nedrullede butiksgardiner var det økonomiske lavpunkt i coronakrisen. Men den økonomiske katastrofeopbremsning har medført et trist og helt vildt jobtab på 73.000 i april, siger Bo Sandberg.

Tabet af 93.000 job på to måneder som følge af corona overgår med flere længder de 13.600 tabte job i april 2009, som var den værste måned på arbejdsmarkedet under den mere langstrakte finanskrise.

- Den rekordhøje beskæftigelse, vi nåede før coronakrisen, er dog bestemt ikke forgæves. Det er den vigtigste årsag til vores sunde offentlige finanser, og det giver samtidig arbejdsmarkedet mere at stå imod med, at der var så mange i arbejde før corona ramte. Men allerede nu er mange med løs tilknytning til arbejdsmarkedet kastet ud i stor uvished, siger cheføkonomen.

2.300 mistede byggejob siden krisen ramte

Byggeriet har heldigvis formået at holde liv i byggekranerne, men ikke engang byggebranchen har undgået et jobtab i det forsømte forår.

- 1.900 job er tabt i april og i alt ca. 2.300 siden coronapandemien ramte i marts. Der er dog håb om, at blandt andet det suspenderede anlægsloft i kommunerne snart kan ses positivt i beskæftigelsestallene. Og set i international målestok, har den danske byggebranche holdt skindet på næsen i modsætning til situationen vores kolleger i Sydeuropa og Storbritannien, hvor byggeriet i perioder har været tvangslukket, siger Bo Sandberg, Dansk Byggeri. 

- Men på nogle kvartalers sigt risikerer vi faldende efterspørgsel i det konjunkturfølsomme byggeri i takt med, at eksportsektoren skruer ned for investeringerne, og de tyndere ordrebøger hos rådgivere og arkitekter også rammer de udførende entreprenører, siger cheføkonomen.

Dansk Byggeri glæder sig dog over, at Danmarks Statistik samtidig med de dystre beskæftigelsestal også har offentliggjort forbrugerforventninger, der peger i optimistisk retning i hvert fald på den indenlandske økonomis vegne.

Kontakt

Cheføkonom Bo Sandberg, bsa@danskbyggeri.dk, telefon 28 50 38 19
Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02

Relateret indhold