Den 1. september 2021 er DI Byg og DI Dansk Byggeri blevet lagt sammen til branchefællesskabet DI Byggeri. Det betyder, at vi er gået i gang med at bygge om på hjemmesiden. Indtil vi er færdige, kan du opleve, at visse dele af hjemmesiden ikke ser helt rigtige ud. Oplever du problemer eller har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

DI Byggeri

ID-kort i Norge

Selv om ID-kort - nu kaldet HMS-kort - ved byggearbejde i Norge blev indført helt tilbage i 2008, oplever danske virksomheder stadig problemer ved bestillingen. Proceduren er nemlig ret kringlet.

Ved mangel på ID-kort - siden 2015 kaldt HMS-kort - kan medarbejdere afvises fra byggepladsen. Desuden kontrollerer det norske Arbeidstilsynet fortsat ivrigt, og kan enten udstede en bøde - eller stoppe arbejdet. Derfor gælder det om at have orden i sagerne.

Regelforvirring

Flere af Dansk Byggeris medlemsvirksomheder, der har forsøgt at bestille HMS-kort, har oplevet forskellige problemer. For eksempel:

  • Hvad er et organisationsnummer og et D-nummer, som kræves for at bestille HMS-kort? Og gælder det kun gælder for norske virksomheder?
  • Bliver min virksomhed automatisk skattepligtig i Norge?
  • Skal min virksomhed også registreres ved det norske Foretaksregistret og A/A-registret

Med andre ord hersker der fortsat usikkerhed om, hvordan man skal forholde sig, hvis man som dansk byggevirksomhed ikke 'flytter' til Norge, men blot skal udføre en kort opgave - på en dag eller tre måneder.

Hjælp til reglerne

I Dansk Byggeris Norgesvejledning kan du få afklaret præcist, hvilke krav og procedurer der gælder for udenlandske virksomheder, der IKKE har fast driftssted i Norge.

Blandt andet skal alle virksomheder, som arbejder i Norge, registrere sig i Enhetsregisteret og have et norsk organisationsnummer. Ligeledes skal alle udlændinge, der arbejder i Norge, gennemføre ID-kontrol og have et såkaldt D-nummer.

Læs mere om Norgesvejledningen her

Anita Kurowska Larsen

Anita Kurowska Larsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 7216 0294
  • Mobil +45 2381 2105
  • E-mail anl@di.dk

Relateret indhold