DI Byggeri

ID-kort i Norge

Selv om ID-kort - nu kaldet HMS-kort - ved byggearbejde i Norge blev indført helt tilbage i 2008, oplever danske virksomheder stadig problemer ved bestillingen. Proceduren er nemlig ret kringlet.

Ved mangel på ID-kort - siden 2015 kaldt HMS-kort - kan medarbejdere afvises fra byggepladsen. Desuden kontrollerer det norske Arbeidstilsynet fortsat ivrigt, og kan enten udstede en bøde - eller stoppe arbejdet. Derfor gælder det om at have orden i sagerne.

Regelforvirring

Flere af DI Byggeris medlemsvirksomheder, der har forsøgt at bestille HMS-kort, har oplevet forskellige problemer. For eksempel:

  • Hvad er et organisationsnummer og et D-nummer, som kræves for at bestille HMS-kort? Og gælder det kun gælder for norske virksomheder?
  • Bliver min virksomhed automatisk skattepligtig i Norge?
  • Skal min virksomhed også registreres ved det norske Foretaksregistret og A/A-registret

Med andre ord hersker der fortsat usikkerhed om, hvordan man skal forholde sig, hvis man som dansk byggevirksomhed ikke 'flytter' til Norge, men blot skal udføre en kort opgave - på en dag eller tre måneder.

Hjælp til reglerne

I DI Byggeris Norgesvejledning kan du få afklaret præcist, hvilke krav og procedurer der gælder for udenlandske virksomheder, der IKKE har fast driftssted i Norge.

Blandt andet skal alle virksomheder, som arbejder i Norge, registrere sig i Enhetsregisteret og have et norsk organisationsnummer. Ligeledes skal alle udlændinge, der arbejder i Norge, gennemføre ID-kontrol og have et såkaldt D-nummer.

Læs mere om Norgesvejledningen her

Anita Kurowska Larsen

Anita Kurowska Larsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 7216 0294
  • Mobil +45 2381 2105
  • E-mail anl@di.dk

Relateret indhold