Foto: Torben Eskerod

14.04.21 DI Dansk Byggeri Nyheder

Kom godt i gang med at give tilbud til det offentlige

Den offentlige sektor i Danmark udbyder årligt for over 30 mia. kr. i bygge- og anlægsopgaver. Kunne du tænke dig at blive entreprenør for den offentlige sektor? Læs her og få et overblik og råd til, hvordan du kommer i kontakt med den offentlige sektor.

Omsætningen i den offentlige sektor er stor, og der udbydes mange opgaver – både store og små. Udbud i den offentlige sektor er reguleret i tilbudsloven og i udbudsloven.

Reglerne er lavet for at sikre, at alle virksomheder får den samme adgang til at byde på opgaver fra det offentlige, og at de offentlige skattekroner bruges på den bedst mulige måde.

Hvorvidt et projekt skal udbydes efter tilbudsloven eller udbudsloven afgøres af projektets økonomiske størrelse. Hvis projektet samlet set er under ca. 40 mio. kr. skal det udbydes efter tilbudsloven, mens projekter over ca. 40 mio. kr. skal udbydes efter udbudsloven. Den store forskel på de to regelsæt er, at projekter efter tilbudsloven ikke har en annonceringspligt. De kan derfor være svære at finde.

Hvor finder du de offentlige udbud?

Det første skridt er at finde annonceringen af de offentlige udbud. Der findes ikke én samlet oversigt over annoncering af offentlige udbud og indkøb. Det kan derfor være en god idé at følge med flere forskellige steder.

En del af kommunerne annoncerer aktuelle udbud og indkøb på deres egen hjemmeside. Hvis du er i tvivl om, hvor din kommune annoncerer sine udbud, kan det være en god idé at kontakte kommunen for at høre, hvilke kanaler kommunen benytter sig af.

På hjemmesiden www.udbud.dk er det muligt at tilpasse sin søgning efter aktuelle opgaver. Det er muligt at oprette en bruger og få besked, når der er nye udbud, der matcher dine kriterier.

Herudover findes der også forskellige private tjenester, hvor det er muligt at tilmelde sig overvågning af udbudte opgaver. Du kan tilmelde dig private tjenester på www.udbudsvagten.dk, www.mercell.com eller på eu.eu-supply.com

For EU-udbud skal udbyder i udbudsbekendtgørelsen skrive en CPV-kode. CPV-koden er en slags EU-stregkode, som gør det mere enkelt at finde de interessante udbud som leverandør. CPV-koder bruges af virksomheder, som ønsker at søge på udbud inden for deres forretningsområde.

CPV-koden 45000000 er hovedkategorien for bygge- og anlægsarbejder. Herunder er der underkategorier som fx Tagdækning (45261210), Renovering af broer (45221119). Du kan finde mere om CPV-koder ved klikke her.

Herudover kan der også findes informationer i pressen f.eks. på www.licitationen.dk.

Krav til tilbudsgivere i udbudsreglerne

Inden du bruger kræfter på at sætte dig yderligere ind i opgaven, er det en god idé at overveje, om du kunne være omfattet af frivillige eller obligatoriske udelukkelsesgrunde, og den offentlige indkøber derfor vil være forpligtet til at afvise dit tilbud.

Hvis du afgiver tilbud efter udbudsloven, skal du udfylde det fælles europæiske udbudsdokument (ESPD’et), som er en erklæring om, at din virksomhed ikke er omfattet af udelukkelsesgrundene. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har lavet en vejledning om, hvordan ESPD’et udfyldes. Den kan findes her.

Når du giver tilbud efter udbudsloven, skal du have en gyldig serviceattest. En serviceattest må maksimalt være 6 måneder gammel. En serviceattest kan bestilles på Erhvervsstyrelsens hjemmeside ved at klikke her.

Overvej dette inden du byder

Inden du byder på offentlige opgaver, er der forskellige overvejelser, som du med fordel kan gøre dig. Du bør være særligt opmærksom på, hvad der helt præcist konkurreres på, så du får skræddersyet dit tilbud. Du kan herudover overveje:

  • Vil du selv have kontrakten direkte, eller vil du være underentreprenør?
  • Hvor store er dine chancer for at vinde opgaver? Konkurrencen om offentlige projekter er ofte stor.
  • Hvad konkurreres der på?
  • Har du brug for hjælp til processen?

Kontakt DI Dansk Byggeri

Hvis du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte DI Dansk Byggeris Erhvervsjuridiske Rådgivning på telefon 3377 3760

Relateret