ultra:bit - Åben skole

Skal din klasse ud og opleve, hvordan teknologi og kodning bruges i praksis i danske virksomheder? Skal de opleve, hvordan kodning kan bruges til at skabe kæmpestore digitale universer, hvordan man programmerer en robot til at bygge store industrivaskemaskiner eller hvordan man kan bruge sensorer til at gøre sin produktion bedre og hurtigere? Så tag dem på virksomhedsbesøg!

Velkommen

Velkommen til ultra:bit – Åben Skole. Tag din klasse med ud og besøg en virksomhed, der arbejder teknologi og kodning i dagligdagen. Vi har udarbejdet et program på 2,5 time, der spiller direkte ind i din undervisning i Natur/Teknologi. Programmet vil vise eleverne, hvilken værdi teknologi bidrager med i danske virksomheder, og give dem digital begejstring med hjem. Du kan her finde en undervisningsbeskrivelse og se, hvilke virksomheder din folkeskoleklasse kan besøge.

Hvad går det ud på?

Du og din klasse er allerede godt i gang med at arbejde med microbit i forbindelse med DR’s ultra:bit projekt. I den forbindelse kan I som en del af Åben Skole komme på virksomhedsbesøg og løse opgaver, som samtidig afløser en del af den faglige undervisning i Natur/Teknologi i fjerde klasse. Der er tale om et besøg på 2,5 time, som foruden opgaveløsning vil byde på rundvisning og snak med spændende medarbejdere, som arbejder med teknologi. Forinden skal I have forberedt jer svarende til brug af 2 lektioner. Der er desuden lagt op til en efterbearbejdning af undervisningen, således at besøget bliver en del af det fortsatte undervisningsforløb.

Besøg en digital virksomhed

Nedenfor kan du se, hvilke virksomheder din folkeskoleklasse kan besøge som en del af ultra:bit - Åben Skole, og hvem du skal kontakte i den respektive virksomhed. Vi opdaterer løbende med virksomheder i Odense, Aalborg og København.

VIRKSOMHEDER I KØBENHAVN
Clio Online, København K

 
KONTAKT:
ANN-BIRTHE OVERHOLT NICOLAISEN

ANN-BIRTHE@CLIOONLINE.DK

&

ANDREAS RASMUSSEN

ADR@CLIOONLINE.DK

ADRESSE:

ESPLANADEN 8A, 1.-2. SAL, 1263 KØBENHAVN K 

Hos Clio udvikler vi læringsteknologier ud fra devisen at ville gøre alle børn klogere. Det kan vi ikke alene, og derfor løfter vi på hatten og inviterer landets klasseværelser, innovativ teknologi og didaktiske hjerner ind i vores arbejde. Vi tror på, at vi sammen kan gøre en forskel for den enkelte elev og ruste nye generationer til fremtiden – og vi lykkes først, når alle børn føler de kan yde deres bedste. I dag bliver vores læringsteknologi brugt af mere end 750.000 elever og ca. 80.000 lærere.

Læs mere:

 

FORCE Technology, Hørsholm

 

 

 

 

 

Kontakt:
Martin Sandberg Kærsgaard
Design Research Specialist, IBM
mas@force.dk

Adresse:
Venlighedsvej 4, 2970 Hørsholm

FORCE Technology er en dansk teknologivirksomhed med 1600 ansatte fordelt på kontorer i syv forskellige lande. Vi hjælper andre virksomheder med at bruge og udvikle ny teknologi til f.eks. at gøre deres produkter intelligente. Det kunne være lamper i et stormagasin, der kan fortælle ejeren hvor mange kunder der har været. Det kunne også være fremtidens broer, hvor cementen selv fortæller når den er ved at gå i stykker. Eller Pilleæsker, der kan se om du har husket at tage dine piller. Eller skibe, eller vejskilte….. osv osv. Kort sagt – vi arbejder med rigtig mange forskellige virksomheder og produkter. Alt fra hospitalsudstyr og vindmøller til legetøj.

Den afdeling af FORCE Technology du skal besøge, arbejder meget med selve den elektronik man bruger i produkterne. Vi arbejder både med at finde på gode opfindelser helt fra bunden, men også videre i udviklingen hvor vi bygger prototyper af selve teknologien og tester det af ude i virkeligheden inden vi bygger det rigtigt. Vi plejer at sige at ”vi hjælper idéer med at møde den virkelige verden”. 

IBM, Holte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKT:

HENRIETTE NISTED, GLOBAL ADMINISTRATION MANAGER NORDIC

NISTED@DK.IBM.COM

ADRESSE:

KONGEVEJEN 495B, 2840 HOLTE

IBM er mere end 100 år gammel og har altid været med til at præge den verden, som vi lever i. I starten solgte vi skrivemaskiner og regnemaskiner (ligesom jeres lommeregnere) - senere hen blev det computere. I dag sælger vi stadigvæk computere, men arbejder mest med data. Data er det samme som informationer. Data er for eksempel de informationer I finder på internettet, når I skal lave opgaver i skolen, eller når I kigger på en YouTube video. Data er værdifuldt, fordi man ved at samle og bearbejde data kan hjælpe virksomheder med at få styr på en masse viden. I dag bruger vi computere til at behandle store mængder data - ofte er det først, når man får sat det i system, at det bliver brugbart. Det er her, IBM kommer ind i billedet. Vi udvikler både software (programmer) og hardware (computere), som kan bearbejde data. Og computerne bliver endda klogere efterhånden, som data indsamles og organiseres - lidt ligesom du bliver klogere, når du lærer ting i skolen. Computere er nemlig rigtig gode til at huske. Vi kalder det 'kunstig intelligens' og den bedste computer, vi har til dette, hedder Watson. Fx. hjælper vi læger med at finde den rette behandling til deres patienter. Computeren kigger på data, som det vil tage lægerne hele livet at læse/finde. Computeren indsamler, ved hjælp af sit computerprogram, information på nettet og lærer herved om sygdomme og behandlinger, som den så kan foreslå til lægen. Vi hjælper også vores kunder med at sikre deres data, så de ikke bliver hacket. Her er det vores computerprogrammer, der laver kundens data om til noget andre ikke kan læse. Der foregår altså en del programmering/koding hos os. Ofte starter en opgave med papir og blyant, ligesom når I laver en opgave i skolen. Ved at sætte ord og billede på en opgave, kan vi vise kunden, hvad vi har tænkt os at lave, inden vi går igang. På den måde er vi sikre på, at kunden får det, de gerne vil have.

Læs mere:

IST, Roskilde

  

 

KONTAKT:

ANNE VIKSØE SIEGUMFELDT, KOMMUNIKATIONSKONSULENT

ANNE.SIEGUMFELDT@IST.DK 

ADRESSE:

GAMMEL MARBJERGVEJ 9, 4000 ROSKILDE

Vi er et softwarehus, som leverer administrative it-løsninger til skoler og dagtilbud (nok mest kendt som ”Tabulex”). Det vil sige, at vi udvikler systemer til blandt andet skemalægning på skolerne, tjek ind/tjek ud til SFO og klub, vikardækning, pladsanvisning m.m. Vores digitale løsninger er med til at gøre hverdagen nemmere for forvaltninger, skoler, dagplejere, institutioner, forældre og elever i hele landet. I afdelingen i Roskilde er vi ca. 65 ansatte. Vi har desuden afdelinger i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland og tæller i alt ca. 450 ansatte. Vores vision er, at ”Alle har ret til en god skole”, og det afspejler sig i alt, vi gør. Udover vores produkter involverer vi os derfor i projekter som dette, lige som vi fx har været med i projektet ”Skøn skole” om forbedring af skolelokaler.

Læs mere:

 

 

Virksomheder i Aalborg
Hagens Fjedre, Støvning

 

 

 

 

 

KONTAKT:

HENRIK HAGENS, CEO

HH@HAGENS.COM

ADRESSE: HAGENSVEJ 13, 9530 STØVRING

Hagens Fjedre A/S indgår i Hagens Spring Group som består af 3 virksomheder, henholdsvis i Danmark, Sverige og Kina. I Hagens Spring Group er vi underleverandør til industrien og fremstiller fjedre i stål, tråddetaljer og lignende. Som underleverandør virksomhed er alle vore produkter aftalt og bestemt for en bestemt kunde. Vi udvikler med kunden og producerer det emne som kunden ønsker. Vi er 200 medarbejdere i gruppen, heraf ca. 85 i Danmark/Støvring. Virksomheden blev startet i 1945 af min farfar. Min far tog over og jeg kom til virksomheden i år 2000.

Læs mere

Intego, Aalborg

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKT:

LARS GUSTAFSON, AUTOMATIONSCHEF

LGU@INTEGO.DK

ADRESSE:

BLYTÆKKERVEJ 3, 9000 AALBORG

 

Intego er med over 750 medarbejdere i Danmark en af landets stærkeste leverandører af Telecom, WiFi & DAS-anlæg, infrastruktur til el-biler, fiberinfrastruktur samt vindenergi. Vi arbejder med industriel IT og automation, og kører ud til projekter i hele landet for at levere og installere værdiskabende løsninger til industri, infrastruktur og erhverv.

Læs mere

Man Energy Solutions, Frederikshavn

 

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKT:

SØREN THEILGAARD, PROPULSION AUTOMATION MANAGER

SOEREN.THEILGAARD@MAN-ES.COM

ADRESSE:

NIELS JUELS VEJ 15, 9900 FREDERIKSHAVN

MAN Energy Solutions udvikler system løsninger til den maritime sektor, energisektoren og store motorer. Med omkring 500 ansatte udvikler MAN Energy Solutions i Frederikshavn alle løsninger til propeller- og kontrolsystemer, så man med høj nøjagtighed kan styre farten på skibet. Udover at bygge propellerne, kan kontrol systemet udregne den mest brændstofs-økonomiske måde at bruge motoren og propellerne på, og dermed bidrage til at sænke skibenes CO2-og partikel udslip. I forbindelse med virksomhedsbesøget, vil eleverne få mulighed for at se styremekanismerne på propellerne og få en forståelse af, hvordan den samme kodning de bruger i klasseværelset er indbygget i den avancerede teknologi.

Læs mere

Xtel Wireless, Aalborg Øst

 

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKT:

MOGENS DURUP NIELSEN, BUSINESS DEVELOPMENT AND SALES DIRECTOR

MDN@XTEL.DK

ADRESSE:

ALFRED NOBELS VEJ 21E, 9220 AALBORG

Xtel Wireless er et udviklingshus som laver produkter for andre virksomheder i industrien. Vi laver elektronik og software, og hovedparten af vores folk er softwareprogrammører, både på højt niveau så som applikationer til smartphones og med software direkte ned på elektronikken. Vores hovedområde er Internet of Things (devices der er forbundet til internettet), så vi arbejder med at få indført digitalisering i forskellige produkter.

Læs mere

EG, Aarhus N

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKT: 

DORTE HASLEV SØRENSEN, HR BUSINESS PARTNER

DORTE.H.SORENSEN@EG.DK

ADRESSE: DUSAGER 25, 8200 AARHUS N

 

EG leverer mange it-løsninger, og én af de løsninger er et system, der bruges af din læge. Din læge bruger for eksempel systemet til at se, hvornår du har en tid og til at se forskellige informationer om dig. 

Det kan være information om, hvilken medicin du får, hvordan du udvikler dig som barn og hvad resultatet er på din blodprøve.. Din læge bruger også systemet til at skrive information om dig, som når du for eksempel er ved lægen for at få en vaccination.  

Systemet bliver brugt af mere end 700 klinikker i Danmark, har mere end 3.500 brugere og anvendes til at registrere informationer på mere end 2.000.000 borgere.

Læs mere 

Virksomheder i Odense
Budweg Caliper, Odense S

 

 


KONTAKT: 

JENS LUND, FABRIKSDIREKTØR

JEL@BUDWEG.COM

ADRESSE:

INDUSTRIVEJ 10, HJALLESE


Budweg Caliper A/S er en af de førende leverandører af bremsekalibre (der er en del af en bils bremser). Virksomheden har 40 års erfaring og høj kompetence indenfor udvikling og renovering af bremsekalibre og deres produkter er produceret og renoveret i en af Europas mest moderne fabrikker.

Læs mere

Hesehus, Odense C

 

 


KONTAKT:

INA STØRNER RASMUSSEN, MARKETINGSCHEF

ina@hesushus.dk

ADRESSE:

ENGLANDSGADE 24, 5000 ODENSE

 

Hesehus er en af Danmarks førende IT-virksomheder inden for design og udvikling af store, ambitiøse webshops til bl.a. Matas, BabySam, Wupti Marketplace og Kansas. Vi holder til på havnen i Odense, hvor vi i dag sidder 100 digitale eksperter herunder 60 udviklere og digitale designere, der dagligt designer og koder løsningerne til vores kunder. Vi koder på e-handelsplatformen Bizzkit, som vi selv har udviklet. Vi har mere end 16 års erfaring inden for e-handel, har sammen med vores kunder opnået 15 topplaceringer til E-handelsprisen, og vi er tre gange kåret som de bedste til at skabe resultater for vores kunder

Læs mere

Jeros, Faaborg-Midtfyn

 
KONTAKT:

MARK APPELGREN PETERSEN, UDVIKLINGSINGENIØR
MAP@JEROS.COM

ADRESSE:

NYBORGVEJ 8, 5750 RINGE

I mere end 50 år har vi hos JEROS udviklet, produceret og solgt industriopvaskemaskiner, kassevaskere og pladerensere til såvel danske som udenlandske detail- og industrivirksomheder. Det betyder, at vi har mange forskellige kunder i vores portfolio. Men hvem bruger så vores maskiner? Du finder vores maskiner hos alle bagere, slagtere, mejerier, supermarkeder, fastfood-kæder og chips- & chokoladeproducenter i hele Danmark! Internationalt finder du dem hos kunder som McDonald’s, Chanel, L’oreal, Rittersport, Lindt, Nestle og PepsiCo. Når du en gang imellem besøger en McDonald’s, er det altså vores industriopvaskemaskiner, der vasker alle bakkerne. På vores fabrik i Ringe producerer vi det meste af maskinerne selv. Det er her, alle metal-komponenterne i vores maskiner bliver til ved hjælp af moderne CNC-bearbejdningscentre, kantpressere og manuelle svejseprocesser. Et bearbejdningscenter minder mest om en meget stor 3D-printer, der kan forme alt i metal. Du skal bare programmere den til at gøre det først. En kantpresse kan bukke alle typer metal. På den måde får vi de store dele til vores maskiner. Derudover indeholder vores maskiner også en styring. Det betyder, at de indeholder et computerstyret print og en processor, som hjælper med at styre maskinen. Har du lyst til at give din 4. klasse et indblik i, hvordan de koder en opvaskemaskine, så den rent faktisk vasker op? - Så er du mere end velkommen til at kontakte Mark Appelgren.

Læs mere

On Robot, Odense SØ

 

 

 

KONTAKT:

LISELOTTE FRELLESEN, PA

MAIL: LISELOTTE.FRELLESEN@ONROBOT.COM

ADRESSE:

TEGLVÆRKSVEJ 47H, 5250 ODENSE

Vi udvikler og sælger end-of-arm tools (EOAT) til kollaborative robotter. EOAT er værktøjer som sættes på en robot, således at den kan udføre en specifik opgave, typisk i en produktionsvirksomhed. Opgaven kan f.eks. være at flytte varer fra et sted til et andet, at skrue, at pudse mv. I princippet alle opgaver i en produktion, hvor en person i dag udfører gentagelsesopgaver.

Læs mere

Ordbogen, Odense M

 

 

 

 

KONTAKT:

CHARLOTTE REX-NIELSEN, MARKETING COORDINATOR

CRN@ORDBOGEN.COM

ADRESSE:

BILLEDSKÆREVEJ 8, 5230 ODENSE

Ordbogen A/S er en højteknologisk IT-virksomhed, som brænder for sprog og teknologi. Vi skaber og udvikler troværdige, dynamiske digitale ordbøger og læringsplatforme til jer. Vi er kendt for ordbogen.com, grammatip.com, samt educas.com. Hos Ordbogen A/S arbejder vi altid fremad og lytter til vores kunders behov, så vi er, hvor du er. Vi er mere end bare en onlineordbog!

Læs mere

Senmatic, Nordfyn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKT:

MADS ANDERSEN, R&D MANAGER

MAAN@SENMATIC.COM

ADRESSE:

INDUSTRIVEJ 8, 5471 SØNDERSØ

Senmatic er en dansk producent med speciale i integrerede sensorløsninger til industrien og styringsteknologi til gartnerier. Vi er pionerer inden for maskinteknik, elektronik og softwareudvikling, og vi søger konstant at sætte nye standarder. Vi udvikler avancerede produkter og nøglefærdige løsninger i højeste kvalitet og med meget stor nøjagtighed. Siden 1975 har vi samarbejdet med en række af verdens førende industrivirksomheder om at levere løsninger, der er testede, certificerede og lever op til de højeste standarder. Takket være vores store ekspertise inden for anvendt teknologi og vores fokus på detaljer kan vi sikre, at vores systemer fungerer optimalt, og dermed give kunderne mulighed for at udnytte deres fulde potentiale. Vi skaber vækst i virksomheder ved hjælp af præcision. Det er det, der driver os.

Læs mere

Er du virksomhed?

Er du virksomhed? - så kig her.

Ved skolestart 2018 lancerede DR i samarbejde med en hel række parter i undervisningsverdenen projekt ultra:bit. Ambitionen er at inspirere børn til at blive mere end teknologibrugere, nemlig til selv kreativt at kunne skabe med teknologi og tage stilling til den. Indsatsen er støttet af Industriens Fond og sker i samarbejde med Centre for Undervisningsmidler (CFU). 60.000 børn i 4. klasse er nu i gang med at kode deres egen mikrocomputer.

DI Digital er samarbejdspart i projekt ultra:bit, og vil gerne udvide børnenes oplevelser med teknologi til også at inkludere erhvervslivet. DI er derfor gået sammen med Dansk Arbejdsgiverforening (DA), om at invitere folkeskolelærere og deres klasser inden for hos en række virksomheder, som arbejder med teknologi og kodning i dagligdagen. Skal din virksomhed også være med? Så tag fat i os og hør mere (idkv@di.dk).

Ida Kragh-Vodstrup

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3153
  • Mobil +45 2142 5152
  • E-mail idkv@di.dk