30.01.23 DI Digital Nyheder

Odico

Månedens medlem i februar er Odico!

Månedens medlem i februar er fundet, og DI Digital har været i kontakt med administrede direktør i Odico, Henrik Jacobsen, for at blive klogere på, hvad der optager Odico netop nu, og hvad de i øvrigt ser som deres største mulighed og udfordring i de kommende år. 

Adm. direktør i Odico, Henrik Jacobsen

Hvem er Odico?

Odico er førende i verden inden for robotteknologi til byggeindustrien. Med standardrobotter, egenudviklet hardware og deres banebrydende software har de skabt en sund kerneforretning i Digital Fabrikation og skalerbare mobile robotløsninger under konceptet Factory on the Fly. Odicos mission er at accelerere byggeindustriens omstilling mod CO2 reduktion, forbedret arbejdsmiljø og effektivisering sammen med industriens ledende aktører. Odico tilbyder en unik samarbejdsmodel og teknologiplatform, som forbinder design, fremstillingsknowhow, software og procesteknologi.

Hvad optager jer netop nu?

En af de ting vi arbejder specielt meget med lige pt., er det stadig stigende fokus på CO2. Her har vi nemlig nogle rigtig spændende ting at kunne byde ind med. Tilgangen er ikke ny fra vores side, og der har været arbejdet med den i længere tid, men vi har for nyligt formået at samle de helt rigtige partnere, der skal til for at vi i byggeindustrien kan tilbyde en løsning til både unikke men især også standard projekter, der gør processerne nemmere, billigere og vigtigst af alt CO2 besparende.

Tankegangen er at tage noget så simpelt og kedeligt som f.eks. et traditionelt parkeringshus og udnytte topologioptimering til at mindske materialeforbrug, herunder beton, og dermed mindske CO2. Vi har faktisk allerede leveret på et større projekt, hvor dette netop var tilgangen.

Det er hele vores digitale tilgang der ligger til grund for at kunne gøre alt dette. En typisk proces for projekterne er at vi modtager 3D filer fra kunder som vi så transformerer i vores digitale værktøjer og overfører til produktionsfiler som vores robotter kan arbejde ud fra. På den måde får vi et færdigt resultat i ekstrem høj kvalitet, som hos nogle af vores kunder er et krav. Den digitale tilgang er selvfølgelig lidt forskellige afhængig af produktet – altså om vi f.eks. laver forme til betonstøbning eller diverse EPS eller PUR skum forme til andre type af projekter.

Forme til betonstøbning

Udover de ovenstående arbejder vi for tiden også rigtig meget på at udarbejde værktøjer der kan være med til at identificere hvordan og hvor vi bedst skaber værdi for vores kunder – altså deciderede business case beregnere.

Hvad ser I som jeres største mulighed i de kommende år?

Efter et halvt års intensivt arbejde og fokus har vi fået et ben ind hos kunder i energisektoren og her har vi netop fundet et sweetspot, hvor vi kan tilbyde nogle løsninger til kunderne i ekstrem høj kvalitet. Og netop kvalitet er et af de helt store krav fra kunderne, og der arbejdes med meget små tolerancer i både opskæring af PUR skum og EPS. Heldigvis har vi et stærkt team samt unikke metoder, der gør at vi med hjælp af vores digitale tilgang til fabrikation kan overføre selv komplekse geometrier til vores robotløsninger og levere den høje kvalitet.  

Foruden energisektoren arbejder vi som sagt også i byggeindustrien og her er der stort fokus på at bygge mere omkostningseffektivt med store CO2 reduktioner. Grøn omstilling og bæredygtighed kommer mere og mere i fokus, og her kan vi byde ind med både digitale løsninger og værktøjer, men også decideret robotteknologi, der arbejder sammen med de digitale værktøjer.

Både i energisektoren, men også ind i byggeindustrien, hvor vi bruger EPS til at skabe unikke løsninger til standardprojekter ser vi et kæmpe potentiale. Vi har haft mulighed for at teste vores tilgange af på tidligere projekter med stor succes, og er nu blevet endnu klogere på, hvordan vi også kan implementere dem på standard projekter, således den type projekter også kan opnå store CO2 besparelser uden at være mere omkostningstunge.

Et af de projekter er f.eks. Fjordenhus i Vejle.

Fjordenhus, Vejle

Hvad ser I som jeres største udfordring i de kommende år?

Konservatisme i byggeindustrien vil nok være en af vores helt store udfordringer, der er stadig en del med holdningen ”sådan har vi altid gjort”. Vi oplever dog en industri i omstilling og som er klar over at der skal nye løsninger til. Mange har dog også allerede indset, at det er skørt at holde fast i de gamle vaner og tilgange, når perspektiverne er så positive, både ift. økonomi og CO2 reduktion.

Så det vi arbejder på at finde ud af, er om markedet er klar til alle vores løsninger og digitale tilgang. Men ved at definere det, og de løsninger, der skaber værdi for vores kunder lige nu, og så arbejde videre på de ting der vil være banebrydende og skabe endnu større værdi for vores kunder om 5 og 10 år, sikrer vi os både at have en stærk forretning i dag, men også i fremtiden. 

Konservatismen er en generel udfordring, men vi vil gøre vores bedste for at skubbe løsninger ud i industrien som kan minimere CO2, men samtidig kigger vi også på hvordan vi internt kan reducere CO2 og være med til på den måde at præge ”best practice”.

Videoen fortæller om tilgangen til topologi og materialeoptimering

Relateret indhold