12.04.18 DI Digital Nyheder

Alting kan gå itu, når den digitale tillid svigtes

Læs ugens kommentar fra chefkonsulent Morten Rosted Vang.

Der er mange tegn på, at vi er ved at bevæge os ind i en digital tillidskrise, hvor teknologiens positive potentialer bliver overdøvet af frygt, mistillid og usikkerhed.

Mark Zuckerberg vidnede i ugens løb for den amerikanske kongres om misbrug af persondata. Verizons Data Breach Investigation Report har netop slået fast, at 68 % af brud på sikkerheden det seneste år havde stået på i måneder eller mere, før det blev opdaget.

Digital tillid er en skrøbelig størrelse, som nemt kan gå itu. Sikring af tilliden kræver ansvarlighed. Ansvarlig håndtering af algoritmerne bag kunstig intelligens. Ansvarlig behandling af persondata, som altid kun er til låns. Ansvarlig beskyttelse af vores digitale værdier, løsninger og systemer med samme naturlighed, som vi beskytter vores fysiske værdier.

Vi har i Danmark gode forudsætninger for at opbygge en styrkeposition på området for digital ansvarlighed eller for dataetik, om man vil. Og viljen er der. Et aktuelt eksempel er Microsofts seks etiske principper for udvikling og anvendelse af kunstig intelligens.

Hvordan vi gør det, er en vigtig diskussion, som skal tages i det brede samfund. Vi mener, at der er brug for konkret handling fremfor at placere håndtering af udfordringen i en diskussionsklub som eksempelvis et dataetisk råd.

Derfor lægger vi vægt på, at virksomhederne og myndighederne konkret får nye muligheder for at synliggøre gennemsigtighed, ansvarlighed og dataetik overfor kunder, borgere og samarbejdspartnere. Bevæger vi os i den retning, kan vi standse tillidskrisen og giver samtidig os selv mulighed for at bruge digital ansvarlighed og dataetik som en konkurrenceparameter for virksomheder i Danmark.

   

Morten Rosted Vang, Fagleder, Digital ansvarlighed og cybersikkerhed
Vi har i Danmark gode forudsæt-ninger for at opbygge en styrke-position på området for digital ansvarlighed Morten Rosted Vang, Fagleder, Digital ansvarlighed og cybersikkerhed
Morten Rosted Vang

Morten Rosted Vang

Fagleder, Digital ansvarlighed og cybersikkerhed

  • Direkte +45 3377 4707
  • Mobil +45 2291 5081
  • E-mail morv@di.dk

Relateret indhold