04.12.18 DI Digital Nyheder

Forsvarets Efterretningstjeneste: Cybertruslen er kommet for at blive

Den meget høje trussel fra cyberangreb er blevet et grundvilkår. Sådan indledes hovedkonklusionen fra Forsvarets Efterretningstjenestes nye vurdering af forhold i udlandet af betydning for Danmarks sikkerhed. DI er enig i denne vurdering.

Forsvarets Efterretningstjeneste har i de seneste års risikovurderinger fremhævet cybertruslen sammen med terrorisme og Rusland som de vigtigste forhold af betydning for Danmarks sikkerhed. Det er en situation, som vi skal vænne os til.

- Cybertruslen er kommet for at blive, og det skal vi indstille os på som samfund - og også når vi driver virksomhed, siger Morten Rosted Vang, chefkonsulent i DI Digital

- Som risikovurderingen fremhæver, er det ikke kun et spørgsmål om hæve sikkerhedsniveauet i sin organisation, men i lige så høj grad et spørgsmål om at styrke it-sikkerhedskulturen, hvilket DI også flere gange har anbefalet, siger Morten Rosted Vang.

   

Morten Rosted Vang, Fagleder, Digital ansvarlighed og cybersikkerhed
Cybertruslen er kommet for at blive, og det skal vi indstille os på som samfund - og også når vi driver virksomhed Morten Rosted Vang, Fagleder, Digital ansvarlighed og cybersikkerhed

Risikovurderingen giver et komplekst billede af de digitale trusler, som kan ramme vores samfund. Berigelseskriminalitet og til dels industrispionage i den digitale verden er blevet et kendt fænomen for danske virksomheder, men vurderingen er nu, at vi fremover i højere grad end tidligere skal være opmærksomme på brug af digitale virkemidler til påvirkningskampagner. Det kan f.eks. være misinformation og målrettet aktivitet på sociale medier som del af påvirkningskampagner for at influere på Danmarks politiske forhold. Også truslen fra destruktive cyberangreb spreder sig og er ikke længere kun relevant for samfundskritisk infrastruktur.

- Risikovurderingen fra Forsvarets Efterretningstjeneste understreger, at det stadig bliver mere og mere vigtigt, at vi som myndigheder, virksomheder og individer opfører os digitalt ansvarligt og tager cybertruslen alvorligt. Som verdens mest digitaliserede samfund med Europas mest digitale virksomheder, der samtidig er verdensmester i offentlig digitalisering er vi i Danmark særlig forpligtede til at prioritere digital ansvarlighed, siger Morten Rosted Vang.

Læs ”Efterretningsmæssig Risikovurdering 2018” fra Forsvarets Efterretningstjeneste her.

Relateret indhold