01.11.18 DI Digital Nyheder

Har du husket at lukke døren til internettet?

Ugens kommentar fra Christian Hannibal, digitaliseringspolitisk chef i DI Digital

Vi har skrevet det før, og der er grund til at gøre det igen. Der er brug for en kulturændring i vores omgang med data og digitale løsninger, så vi beskytter os selv og andre i vores digitale samfund. Viden er ikke nok, når vi skal ændre adfærd.

For mange sjusker med it-sikkerhed
Vi har i lang tid vidst, at sløset brug af passwords er en åben dør for cyberkriminelle, og at det kan have store økonomiske konsekvenser for en virksomhed at blive ramt af et cyberangreb. Alligevel viser to undersøgelser fra 2018, at hele 57 pct. siger, at de ofte genbruger deres password og bruger samme password til mailkontoen, de sociale medier og konti i banken, og at tæt ved en ud af fire danske SMV’er ikke følger de mest essentielle IT-sikkerhedsanbefalinger som f.eks. systematisk opdatering af software samt dokumenterede og gennemtestede backup-procedurer.

Grundlæggende handler kulturændringen om, at vi skal have it-sikkerhed ind med modermælken på samme måde, som vi lærer vores børn at færdes i trafikken Christian Hannibal, Digitaliseringspolitisk chef

Værktøjer på ny offentlig informationsportal
Kort sagt: Der er brug for konkret hjælp til virksomhederne i form af bl.a. værktøjer, skabeloner og tests. Derfor har DI Digital arbejdet for, at der på den nye offentlige informationsportal om it-sikkerhed (sikkerdigital.dk), som blev lanceret i går, er konkret hjælp, som kan skubbe virksomhederne i den rigtige retning mod en stærkere it-sikkerhedskultur.

It-sikkerhed ind med modermælken
Grundlæggende handler kulturændringen om, at vi skal have it-sikkerhed ind med modermælken på samme måde, som vi lærer vores børn at færdes i trafikken eller at låse sig ind i hjemmet, når de går alene hjem fra skole. DI Digital har bidraget til bogen ”Eksponeret” med et kapitel om netop cybersikkerhedsudfordringen og behovet for en kulturændring i den digitale verden. Læs kapitlet her.

Videndeling skaber sikkerhed
Vi må også opfordre virksomheder til en anden adfærdsændring – nemlig at underrette Center for Cybersikkerhed (CFCS), når de er udsat for cyberangreb og lignende.  Det kan gøres via  CFCS' frivillige underretningsordning til erhvervslivet, der er undtaget aktindsigt. CFCS vil gerne rådgive og varsle hurtigere og bedre om trusler. Men det kan de kun gøre, hvis de får viden om de angreb, som danske virksomheder udsættes for. DI har for nylig selv underrettet CFCS om et cyberangreb mod DI’s brugerkonti, der bl.a. har ført til etablering af en 2-faktor loginordning for alle DI-medarbejdere.  Ved at dele viden, bliver vi alle mere sikre.

Christian Hannibal
Skrevet af:

Christian Hannibal

Relateret indhold