16.12.19 DI Digital Nyheder

Ny analyse: Danmark eksporterer robotter på niveau med Kina

Danske virksomheder udvikler og sælger industrielle robotter med rekordfart. En ny analyse afslører nu, at Danmark er intet mindre end verdens hurtigst voksende robotnation. Stærk position at arbejde videre med, mener DI Digital.

Tirsdag den 17. december udkom Robotics Alliance med en rapport, der sætter tal på eksporten af dansk robotteknologi. Tallene viser, at den danske robotindustri målt på væksten i eksporten er en af de førende robotnationer i verden. Eksporten er ikke mindre end seksdoblet fra 2014 til 2018, hvilket gør, at Danmark overgår lande som USA, Sverige og Holland. Robotics Alliances prognose viser endvidere, at væksten fortsætter. Der er nemlig udsigt til en global vækst på hele 79 mia. inden for salget af kollaborative robotter frem mod 2027.

- Det er interessante tal. De viser et stærkt internationalt udsyn – noget som er helt afgørende for danske robotvirksomheder. Det internationale DNA er et absolut must, hvis vi skal kunne konkurrere med de tunge technationer, siger chefkonsulent i DI Digital Bent Outzen.

Robotics Alliance har tidligere opgjort, at Danmark er et af de lande, der er længst med implementeringen af industrirobotter. Her er Danmark nummer seks i verden kun overgået af lande med bilproduktion, der netop er kendetegnet ved store investeringer i netop robotteknologi.

- Vi har en styrkeposition i forhold til at skabe innovative robot- og automationsløsninger. Den store nød, der skal knækkes bliver, at skalere og rulle teknologien ud i flere mindre og mellemstore virksomheder. Det er nødvendigt for at løfte produktiviteten og styrke konkurrenceevnen på sigt, siger Bent Outzen.

En af grundene til den rivende udvikling indenfor dansk roboteksport, er udviklingen indenfor dansk forskning i robotter. Her slog man rekorden for antallet af forskningsartikler om robotteknologi i både 2017 og 2018, skriver Robotic Alliance i deres analyse.

Daniel Biisgaard Rasmussen
Skrevet af:

Daniel Biisgaard Rasmussen

Relateret indhold