05.12.19 DI Digital Nyheder

Finanslov – skal vi bygge katedralen uden værktøj og eksperter?

Med regeringens nye finanslov er den grønne omstilling for alvor kommet på dagsordenen, hvilket er en positiv nyhed. Men hvis regeringen agter at nå sine klimamål er det essentielt, at den husker de rigtige værktøjer og eksperter.

Regeringens nye finanslov byder på flere initiativer, som skal kickstarte den grønne omstilling i Danmark og resten af verden. Det er et afgørende fokus, som vi støtter fuldt ud. Men regeringen og dens samarbejdspartnere har glemt at tænke teknologien ind i sine initiativer.  Det svarer til at have store planer om at bygge en katedral, men fuldstændig ignorere behovet for værktøjer til at bygge den. Det får man ikke bygget meget katedral af.  

For selvom en styrkelse af det grønne diplomati, en ny grøn fremtidsfond og et større fokus på grøn forskning og innovation alle er fornuftige tiltag, så er de langt fra nok.

Hvis regeringen for alvor vil gøre en forskel i den grønne omstilling, skal teknologien tænkes ind i alle dens tiltag. Det kræver vilje og prioriteringer – og en erkendelse af, at vores brug af hele den digitale værktøjskasse er afgørende for, at løse Danmarks og verdens klimaudfordringer. Teknologien skal være med fra start til slut i alle offentlige myndigheder og danske virksomheder. I forhold til det offentlige har DI derfor foreslået en digital omstillingsfond på 15 mia. der med et markant løft skulle gøre den offentlige sektor hurtigere, bedre, og grønnere.

Samtidig tager regeringens finanslov også flere skridt, der synes at gå direkte i den forkerte retning. F.eks. vil regeringen spare 200 mio. kr. i 2020 og hele 625 mio. kr. i 2021 på bl.a. it-konsulenter. 

DI mener, at borgernes skattekroner til enhver tid skal bruges med omtanke, hvilket selvfølgelig også gælder statens forbrug af konsulentydelser. Men faktum er, at særligt it-konsulenter har været med til indføre progressive løsninger og nytænkning i statens administration. Når regeringen vælger at spare på dette område, uden at komme med forslag til, hvad der bør understøtte den digitale omstilling i stedet, kan det hæmme udviklingen af en af verdens mest digitale offentlige sektorer, der har sparet tusindvis af danskere både tid og penge. Med de udfordringer det offentlige står over for med at redde et skrantende skattevæsen, sikre bedre sundhed med færre penge og meget mere, er der afgørende behov for at sætte de rette rammer og prioriteringer for, at Danmark forbliver en stærk digital nation, der leverer fremtidens grønne og bæredygtige samfundsløsninger. Det har vi ikke rigtig fået med denne finanslov.

Vi håber, at regeringen vil huske, at katedralen både kræver værktøjer og dygtige hoveder. Ellers bliver byggetegningen aldrig til virkelighed.

Læs mere om DI's vurdering af finansloven her.

Christian Hannibal
Skrevet af:

Christian Hannibal

Relateret indhold