07.11.19 DI Digital Nyheder

Ny robotstrategi skal løfte Danmark

I disse dage lægger Folketinget sidste hånd på en national strategi for udvikling af robot- og droneteknologi. Det er afgørende, at det bliver en ambitiøs strategi, der formår at fastholde og udbygge Danmarks position på robotområdet.

Danmark skal holde et højt niveau på forskning og udvikling af ny robotteknologi. Det kan ske ved at bygge videre på den positive aftale om forskningsreserven, der bl.a. afsætter midler til forskning i robot- og droneteknologi. Samtidig skal vi sætte skub på brugen af automation og robotter i endnu flere virksomheder.

Danmark ligger nummer fem i verden, når det gælder implementering af robotter i industrien. Vi er kun overgået af lande med en stor bilproduktion som Sydkorea, Japan og Tyskland.

Et stærkt samarbejde mellem virksomheder og universiteter har været en rugekasse for en række nye innovative robotvirksomheder. Det har givet Danmark en styrkeposition inden for kollaborative robotter, hvor både robotproducenter, integratorer og rådgivere vokser frem.

Universal Robots, Mobile Industrial Robots, Blue Ocean Robotics m.fl. har udviklet robotter, der er så lette og fleksible at tage i brug, at flere mindre virksomheder nu kan bruge robotter i alt fra gartnerier til træindustri, metal og elektronik.

Det er godt for produktiviteten men også for den enkelte medarbejder. Slidsomme og ensformige arbejdsopgaver bliver nemlig flyttet fra hænder til robotarme. Det giver plads til, at medarbejderne kan løse andre opgaver i virksomheden - og i det offentlige.

For vi skal også have det offentlige med. I dag bruges robotter bl.a. til genoptræning af ben og hofter og avanceret kirurgi, men der er mange flere anvendelser, der vil kunne sikre bedre ydelser til borgerne og mere tid til medarbejderne i en presset offentlig sektor.

Flere mindre og mellemstore virksomheder skal investere i deres første eller næste robot. Robotten skal ud på hospitalerne, på kontorerne, i skolerne og i landbruget. Teknologien skal ud at leve i alle sektorer af vores samfund. Det er her, det næste slag skal stå for at løfte produktiviteten og den offentlige velfærd.

Christian Hannibal
Skrevet af:

Christian Hannibal

Relateret indhold