21.03.19 DI Digital Nyheder

Det offentlige indgår aftale om fælles digitaliseringspagt, men hvor er det private?

DI hilser digitaliseringspagten mellem kommunerne, regionerne og staten om offentlig digitalisering velkommen, men hvis Danmark skal beholde sin digitale førerposition, skal erhvervslivet involveres endnu mere, mener Christian Hannibal, digitaliseringspolitisk chef.

Digitalisering i Danmark er på et højt niveau. NemId, Digital Post og selvbetjening på nettet er hverdag for mange danskere. Derfor er digitaliseringspagten et naturligt skridt for Danmark, der længe har haft offentlig digitalisering i fokus.

Innovationsminister Sophie Løhde sagde ved lanceringen af digitaliseringspagten: ”I Danmark er vi verdensmestre i offentlig digitalisering. Men førstepladser er som regel kun til låns, og derfor tager vi nu i fællesskab de næste vigtige skridt som led i en ambitiøs fællesoffentlig indsats”.

DI hilser initiativet velkommen, men efterlyser en større rolle til erhvervslivet i pagten.

Samarbejde med erhvervslivet

- Erhvervslivet er ikke involveret nok i de offentlige overvejelser om samfundets digitale udvikling. Vi savner, at man i højere grad involverer virksomheder, der arbejder med teknologier som fx IoT, blockchain, VR eller AI, som kan løfte vores velfærd, siger Christian Hannibal, Digitaliseringspolitisk chef i DI.

Med digitaliseringspagten er regeringen, KL og Danske Regioner enige om en sætte yderligere skub på den digitale og teknologiske udvikling. 

Med aftalen sætter parterne en række initiativer i gang, som skal skabe viden, overblik og gennemsigtighed for borgerne, øge erfaringerne med brugen af nye teknologier og velfærdsløsninger til at forny den offentlige sektor og sikre sammenhængende indsatser og service, der tager udgangspunkt i borgeren. 

- Vi vil opfordre til, at digitaliseringspagen ikke blot bliver en offentlig øvelse, men et stærkt samarbejde mellem det private og det offentlige om samfundets digitale udvikling. Det er jo dén opskrift, der har gjort Danmark til en digital frontløber, siger Christian Hannibal og fremhæver et offentlig-privat samarbejde som NemID.

Nødvendige fokusområder

Digitaliseringspagtens fokus er gennemsigtighed, udbredelse af nye teknologier og brugervenlighed.

Gennemsigtighed fordi flere skandaler om misbrug af brugeres data har afskrækket borgere fra at bruge digitale løsninger. Digitaliseringspagten vil derfor give borgerne et større overblik over de oplysninger, som det offentlige lagrer.

Nye teknologier fordi det vil gøre livet nemmere for borgerne. F.eks. ved hjælp af kunstig intelligens, som kan bruges i rutineopgaver i sagsbehandlinger eller diagnosticeringer i sundhedssektoren. Det vil spare borgere for meget tid.

Brugervenlighed fordi parterne i digitaliseringspagten vil hjælpe borgerne i situationer, hvor de har ærinder på tværs af den offentlige sektor, f.eks. hvis man får børn, flytter eller bliver skilt. Ved at oprette 11 digitale brugerrejser, vil det problem blive løst.

Christian Hannibal
Skrevet af:

Christian Hannibal

Relateret indhold