14.03.19 DI Digital Nyheder

Digitalt topmøde sætter kursen for en ansvarlig digital fremtid

Læs ugens kommentar fra Digitaliseringspolitisk chef, Christian Hannibal

Regeringen har inviteret til Digitalt Topmøde i dag. Med statsministeren og syv øvrige ministre på programmet er der ingen tvivl om, at digitalisering er rykket helt op i toppen af den politiske dagsorden. Det er meget positivt.

Vi er glade for at deltage i drøftelserne om en ansvarlig, digital fremtid for Danmark på tværs af erhvervsliv, regering, undervisnings- og forskningsverdenen samt arbejdsmarkedets parter. Det er i fællesskab, vi finder de rette skridt for at sikre konkurrencedygtige virksomheder og arbejdspladser i Danmark, og en fortsat digital udbygning af verdens bedste velfærdssamfund. Derfor håber vi også, at dette ikke bliver det sidste digitale topmøde. Hvad end der sker ved et kommende folketingsvalg, er der brug for modne drøftelser på topniveau af, hvad vi vil og ikke vil med teknologien.

Det er da heller ikke tilfældigt, at regeringen i dag lancerer sin nationale strategi for kunstig intelligens. Det er et vigtigt skridt, hvis vi skal fastholde vores position som et af verdens mest digitaliserede lande.

For selvom vi pt. er i verdenstoppen, når vi taler digitalisering, er der brug for at styrke indsatsen i forhold til udbredelse af avanceret teknologi, herunder kunstig intelligens, som kun fem procent af virksomhederne anvender i dag. Det er slet ikke nok. For når kunstig intelligens allerede i dag bruges til bedre behandlinger i sygehusvæsnet, giver vore videnskabsmænd nye muligheder i deres forskning, giver hurtigere digital sagsbehandling i advokatfirmaer, hjælper med, når Storebæltsbroen skal vedligeholdes, og holder øje med om virksomheder er ved at blive ramt af et cyberangreb, så kan det hjælpe mange flere.

Der er ikke tvivl om, at strategien er første skridt af mange. Der er behov for flere midler til forskning i teknologi herunder kunstig intelligens. Frankrig har meldt ud, at de frem mod 2023 vil bruge 11. mia. kr. på bl.a. forskning i kunstig intelligens. Det niveau er vi ikke i nærheden af  i dag.                 

Men det skal ikke holde os tilbage for at formulere de næste skridt. Danmark skal forblive en digital førernation, hvor nye løsninger bliver til på ryggen af innovative virksomheder, stærke partnerskaber og tilstrækkelige kompetencer. Det kræver samarbejde og knofedt fra os alle sammen.

Christian Hannibal
Skrevet af:

Christian Hannibal

Relateret indhold