24.04.19 DI Digital Nyheder

Vild vækst i danske robotter

Læs ugens kommentar fra Digitaliseringspolitisk chef, Christian Hannibal

Den danske robotbranche beskæftiger 8.500 personer og omsætter for 18 mia. kr. Det viser en ny analyse fra Robotics Alliance. Robotindustrien i Danmark er hermed blandt verdens førende. Det kan vi tillade os at være stolte over. Det er resultatet af fremsynet samarbejde mellem universiteter og af erhvervsliv og af stærke digitale kompetencer fra elektronik til software.

Det er imponerende tal, men det skal ikke få os til at hvile på laurbærrene. Samme analyse peger nemlig også på, at robotområdet har potentiale til at få omsætningen til at stige til 52 mia. kr. om året og samtidig beskæftige hele 25.000 personer allerede i år 2025, hvis vi er i stand til at fastholde vores markedsposition. Det er en vækst, som langt de fleste vil misunde.

Men de 17.000 ekstra ansatte, som kan komme i robotindustrien, kan vi ikke bare tage ned fra hylderne. Det er specialister, som vi ikke har mange af. Robotindustrien har – ironisk nok – brug for masser af hænder og hoveder.

Skal vi øge antallet af beskæftigede i branchen, skal vi gøre os lækre over for robot-talenter i udlandet. Danmark er dog ikke alene om at efterspørge talenterne. Hvis man er en dygtig robot-ingeniør i Dublin eller Dubrovnik, skal man vide, at Danmark er stedet, man bør tage til.

Derfor bliver vi nødt til at markedsføre Danmark i resten af verden som et godt robotland og klargøre, hvorfor man hellere skal drive robotvirksomhed på Fyn, end i Finland eller Frankrig.

Vi skal fortsætte med at holde uddannelse, internationale robot-talenter og markedsføring for øje. Så lad os i dag fejre de danske robotsucceser og i morgen kæmpe for, at successen også fortsætter om to, fem og ti år. Enhver styrkeposition er kun til låns.

Christian Hannibal
Skrevet af:

Christian Hannibal

Relateret indhold