01.10.19 DI Digital Nyheder

ITU opretter nyt forskningscenter for digital velfærd

Det nye tværfaglige forskningscenter på ITU skal undersøge effekterne af de digitale løsninger og skabe grundlag for, at den fremtidige digitalisering harmonerer med velfærdssamfundets værdier. DI hilser centeret velkomment.

Gennem hele livet bliver man mødt af digitale løsninger i den offentlige sektor – lige fra digital læring i folkeskolen til digitale konsultationer med lægen. Digitale løsninger er i den grad blevet en integreret del af det danske velfærdssystem og i 2018 blev Danmark kåret til verdensmester i offentlig digitalisering af FN.

- Offentlig digitalisering har længe ikke bare været offentlig. Det er hele velfærdssamfundets digitalisering, vi taler om, baseret på dine og mine data, og det er en udvikling der mere og mere lykkes i partnerskaber og dialog mellem det offentlige og private – myndigheder, borgere og virksomheder, siger chefkonsulent i DI, Mette Smith Thastum.

Der eksisterer dog ikke meget dansk forskning på de langsigtede konsekvenser af digitaliseringen, og det skal der nu laves om på med etableringen af Center for Digital Velfærd på IT-Universitetet, som skal undersøge en række problemstillinger relateret til digitalisering i den offentlige sektor.

- Vi støtter behovet for at undersøge konsekvenserne af digitaliseringen af vores velfærdssamfund nærmere – både de positive og negative konsekvenser. Forskningen på området i Danmark skal op i gear – svarende til det gear vi har digitaliseret i indtil nu. Kun på den måde kan vi rigtig lære noget af erfaringerne, siger Mette Smith Thastum.

Det nye forskningscenter vil lægge stor vægt på tværfaglighed og vil bestå af forskere fra alle ITU’s tre institutter, der eksempelvis forsker i design, organisationer og hverdagsliv samt datalogi. Desuden vil der være et stort fokus på de værdier der følger med, når de digitale løsninger bliver en integreret del i den offentlige sektor.

- Det er afgørende, at vi sammen og i dialog finder den vej, hvor teknologien løfter og letter vores hverdag i overensstemmelse med vores værdier, og gør Danmark til en stærk eksportnation for fremtidens digitale og bæredygtige velfærdsløsninger, siger Mette Smith Thastum, DI.

Læs mere om det nye initiativ her.

Simon Klinzing Nielsen
Skrevet af:

Simon Klinzing Nielsen

Relateret indhold