14.11.19 DI Digital Nyheder

Løft optaget på it-uddannelserne

Den digitale omstilling af vores samfund buldrer derudaf og skaber masser af muligheder for samfundet. Men der er meget stor mangel på it-specialister, og derfor får vi langt fra det fulde udbytte af disse muligheder. Det er vi som samfund nødt til at rette op på.

Digitalisering får vores samfund til at køre stærkere, men lige nu kører vi med trukket håndbremse. For vi kunne give fuld gas, hvis vi havde dygtige medarbejdere til at hjælpe os. Derfor er manglen på it-specialister et stort problem. Det har det været længe, men problemet ser desværre kun ud til at blive større. Ikke mindst fordi digitaliseringen i disse år breder sig fra at være noget, der sker i tech-branchen til noget, der finder sted i alle erhvervslivets sektorer – ja i alle dele af samfundslivet.

Danmarks Statistik opgør, at over halvdelen af de virksomheder med over 10 ansatte, der prøvede at rekruttere it-specialister, havde vanskeligt ved det. I IKT-branchen er problemet endnu større. Her har 74 pct. af virksomheder med over 10 ansatte, der forsøgte at rekruttere, haft rekrutteringsvanskeligheder.

DI og tech-virksomhederne har hejst dette flag for længe siden. Men i takt med at problemet bliver større, hører man opråb om dette problem oftere og fra flere sider.

Senest har rektoren for IT-universitetet i klar tale defineret problemet: ”branchen vokser hurtigere, end vi kan nå at producere kandidater”.

Vores opråb til politikerne er derfor også helt klart og enkelt: Vi bliver nødt til at løfte produktionen af it-kandidater – ikke kun for den digitale branches skyld, men også for banker, advokater, vognmænd, bryggerier osv., der også skriger på it-specialister.

Uddannelsesinstitutionerne skal have mulighed for at levere de it-specialister, som erhvervslivet så hårdt har brug for.

Det paradoksale er, at de unge har en meget stor interesse for it-uddannelserne. De søger i vid udstrækning ind, men universiteterne afviser år efter år mange af dem, som altså går forgæves.

Vi kommer til at forfølge alle mulige løsninger på dette problem, men først og fremmest håber jeg, at regeringen vil tage bolden op og finde løsninger i dialog med landets universiteter.

Relateret