08.08.19 DI Digital Nyheder

Vi smider guld på gaden, når vi afviser it-studerende

Det blev heller ikke i år, at udsigten til flere it-medarbejdere til danske virksomheder blev bedre. Kun 3 pct. flere studerende fik plads på en it-uddannelse i forhold til sidste år.

Hvis det så skyldtes, at de unge simpelthen ikke interesserede sig for digitalisering og it, så var det én sag. Men sandheden er, at de unge står i kø for at komme ind på en lang række af landets it-uddannelser. Alligevel blev 20 pct. af alle, som søgte en it-uddannelse som 1. prioritet ved studieoptag 2019, afvist.

De unge bør være villige til at vælge digitale uddannelser også uden for deres drømmeby, men vi bliver også nødt til at løfte normeringerne på de mest populære uddannelser. Det er ikke godt nok, når virksomhederne allerede i dag jævnligt må opgive at besætte stillinger eller sige nej til opgaver, fordi de ikke har nok medarbejdere med de efterspurgte kompetencer.

Ser vi bredere på STEM-uddannelserne, som jo bl.a. er essentielle for at kunne løse de bæredygtighedsudfordringer inden for fx klima og energi, som regeringen har sat sig for at løse, så ses der kun en lille stigning i optaget, mens der ses et fald i optaget på ingeniøruddannelserne.

Det kan Danmark ikke være tjent med. Vi har brug for dygtige og innovative unge mennesker, der kan være med til at skabe de nødvendige løsninger. Optaget i dag definerer arbejdsmarkedet om 5-7 år, og vi har behov for langt mere fart på udviklingen, hvis Danmark fortsat skal bære den grønne og den digitale førertrøje.

Erhvervslivet har brug for kvalificeret arbejdskraft. Virksomhederne og medarbejdere bidrager med 550 mia. kr. årligt til kassen – og hvis de fortsat skal vokse, så skal de have adgang til dygtige hænder og kvikke hoveder.

Vi ser frem til en tæt dialog med regeringen om, hvordan vi får skabt en bedre kobling mellem uddannelserne og arbejdsmarkedet, så alle virksomheder kan få adgang til dygtige medarbejdere og alle dygtige, it-interesserede kan få en studieplads.

Christian Hannibal
Skrevet af:

Christian Hannibal