30.01.20 DI Digital Nyheder

Regeringen bør få digital inspiration fra EU

I denne tid øger EU sit fokus på digitalisering og teknologi, men Danmark halter bagefter, da vi ikke har nogen dansk strategi for udviklingen og implementeringen af nye teknologier.

I ondags afholdt Tænketanken Europa deres konference "Europa i digitaliseringens tidsalder" i Dansk Industri. Udover en udsolgt konferencesal bød dagen på stærkt line-up af talere fra statsministeren til André Rogaczewski, Netcompany og Marianne Dahl, Microsoft.

EU-Kommissionens vicekommissær Margrethe Vestager leverede også markante udmeldinger om, at EU’s digitale satsning skal baseres på et europæisk værdisæt og relevante rammer for platforme, skat, kunstig intelligens mv.  Konkurrencekommissæren levnede i øvrigt ikke meget plads til synspunktet om, at afslappede konkurrenceregler kan skabe europæiske tech-giganter.

Den markante europæiske digitale satsning stod i kontrast til indlægget fra Mette Frederiksen, der sagde, at vi ikke kunne overlade diskussionerne om den digitale udvikling til USA og Kina. Det har statsministeren selvfølgelig ret i.  Men udmeldingen står desværre i kontrast til forståelsespapiret fra regeringen og dets parlamentariske grundlag, der slet ikke udstikker en retning for, hvad regeringen vil med det digitale Danmark. Hvordan skal Danmark melde sig i diskussionerne, hvis der ingen digitale visioner eller initiativer er i regeringen?

Og det kan faktisk være et problem, at Danmark ikke er en markant stemme i EU på det digitale område, når EU samtidig rykker på denne dagsorden.

For det er store brød, der slås op nu. I den kommende europæiske industripolitik er der bl.a. udset seks nye strategiske brancher, som skal være søjler i en moderne europæisk industri. Heraf de tre digitale områder: IoT, smart health, og cybersecurity.

I DI Digital er vi glade for, at EU har udset disse tre områder som strategiske, og vi er allerede gået i gang med se på, hvordan danske virksomheder kan spille en rolle her.

Men vi kan ikke gøre det alene. Staten bør spille med, og her savner vi de danske digitale ambitioner. Vi ønsker derfor et stærkt commitment fra regeringen til at løfte de digitale visioner og den danske digitale industri på et europæisk plan. Kun sådan kan vi blive en stemme og ikke bare et ekko i den digitale debat.

Christian Hannibal
Skrevet af:

Christian Hannibal

Relateret indhold