16.12.20 DI Digital Nyheder

Advarsel til danske virksomheder og myndigheder om kæmpe hackerangreb og datatyveri

Center for Cybersikkerhed advarer om store hackerangreb på virksomheder, der benytter serversoftwaren Orion, som er udviklet af amerikanske Solarwind. Et angreb med samme metode kostede Maersk et milliardbeløb.

Center for Cybersikkerhed opforderer det danske erhvervsliv til hurtigst muligt at tage forholdsregler for at forhindre, at den bagdør, hackere har installeret i serversoftwaren Orion, kan blive udnytte til at stjæle data. Orion benyttes af ca. 300.000 kunder på verdensplan, herunder i flere danske virksomheder og myndigheder, ligesom i mange store internationale virksomheder og bl.a. amerikanske ministerier.

Opfordringen fra Center for Cybersikker er at opdatere softwaren omgående, så man modtager den sikkerhedsrettende patch, der er udgivet, og at undersøge, om der har været indtrængene i sine systemer. Det er også DI's indstilling. 

Fagleder for digital ansvarlighed og cybersikkerhed i DI, Morten Rosted Vang udtaler til Berlingske:

- Når man kigger på rapporteringerne fra USA og Storbritannien, er dette et angreb, der har ramt rigtigt, rigtigt bredt og både myndigheder og store virksomheder, særligt i USA. Derfor er det rigtigt vigtigt, at danske virksomheder skynder sig at forholde sig til, om de muligvis er blevet ramt. Hvis man er ramt, så kontakt Center for Cybersikkerhed, hvor man også kan få hjælp til at afhjælpe problemet.

Her er tale om en meget alvorlig trussel, som ligner den type angreb, der for år tilbage lagde Maersk ned og kostede koncernen et millardbeløb.

Center for Cybersikkerhed opfordrer desuden danske virksomheder til at indberette til dem, hvis man er blevet ramt at angrebet, så man kan danne et billede af problemet i Danmark.

Daniel Biisgaard Rasmussen
Skrevet af:

Daniel Biisgaard Rasmussen

Relateret indhold