19.02.20 DI Digital Nyheder

Hvorfor er der ikke et datadonorregister?

Data med stor samfundsværdi går i dag til spilde. Den data kan gøre vores alle sammens liv og hverdag bedre. Der er derfor brug for, at vi tager en debat om muligheden for et datadonorregister.

I et interview i Børsen argumenterer direktør i DI, Lars Frelle-Petersen, sammen med Stephen Alstrup, professor ved KUs Datalogiske institut, for, at man som individ skal kunne donere sine data til samfundets gode, ligesom man kan donere sine organer.

I dag kan man som borger vælge at donere sine værdifulde organer, men man kan ikke donere noget andet værdifuldt: sine data om ens liv og færden. Det er en skam Lars Frelle-Petersen, Medlemsdirektør

Fremtiden er datadreven, det er der snart ingen tvivl om. Der er stor værdi i de kortlægninger og analyser, som man kan udføre med den rette mængde data. Der er derfor også enorm samfundsværdi i de datadrevne analyser, man kan lave med dataudsnit af den brede befolkning.

Men det skal selvfølgelig være trygt at stille sine data til rådighed.

I dag har vi et organdonorregister. Her gælder helt særlige regler for, hvordan dine organer kan anvendes til at redde eller forbedre liv. Det skaber tryghed i valget om at afgive sine organer. Men fremfor alt betyder det øget livskvalitet og i mange tilfælde overlevelse for de mennesker, der modtager den ultimative donation. Lars Frelle-Petersen, Medlemsdirektør

Et datadonorregister og digital ansvarlighed skal gå hånd-i-hånd. Det er afgørende, at man som datadonor fuldt ud er oplyst om henholdsvis konsekvens og mulighed ved donation. Det skal være på borgerens præmisser, hvor man kan tage et aktivt valg omkring datadeling og dermed selv afgøre, hvad dataene skal gå til. 

Derfor vil et datadonorregister koblet med en certificeringsordning for digital ansvarlighed give Danmark en digital styrkeposition, hvor danske digitale velfærdsløsninger vil blive svaret på morgendagens udfordringer.

Læs hele artiklen i Børsen.

Morten Lund Jensen
Skrevet af:

Morten Lund Jensen

Relateret indhold