Getty Images
17.03.20 DI Digital Nyheder

”Coronakrisen” øger cybertruslen

Center for Cybersikkerhed vurderer allerede cybertruslen til at være meget høj. Coronapandemien betyder, at mange virksomheder og organisationer har svært ved at opretholde det normale it-sikkerhedsniveau, og det er hackere klar til at udnytte. Cybertruslen er således endnu højere i disse tider. Vær derfor meget forsigtig med at svække sikkerhedsforanstaltningerne, lyder anbefalingen fra Center for Cybersikkerhed.

Virksomheder er for tiden under et gevaldigt økonomisk pres, og derfor er cybersikkerhed formentlig ikke øverst på dagsordenen i mange danske virksomheder. Det er hackere klar til at udnytte, og man ser allerede eksempler på, at hackere i USA og Storbritannien har udgivet sig for at være nationale sundhedsmyndigheder i angreb med phishing-mails. Samtidig betyder coronakrisen, at mange medarbejdere må arbejde hjemmefra, hvilket gør det vanskeligere for virksomhederne at opretholde det normale it-sikkerhedsniveau.

Derfor er det vigtigere end nogensinde, at cybertruslen tages alvorligt, og at der ikke svækkes på sikkerhedsforanstaltningerne:

- Corona-krisen udgør en særlig gunstig mulighed for de cyberkriminelle til at angribe danske netværk. Vær derfor meget forsigtig med at svække sikkerhedsforanstaltningerne, og er det nødvendigt, så gør det alene efter en grundig risikovurdering af de mulige konsekvenser. Cybertruslen mod Danmark er meget høj, fortæller Thomas Lund-Sørensen, Chef for Center for Cybersikkerhed.

Det er ikke kun virksomhederne, men også deres medarbejdere, der skal være særligt opmærksomme.

- Ekstraordinære omstændigheder gør, at vi handler anderledes end normalt og forventer informationer og retningslinjer, der afviger fra normen. Vi skal derfor – både som medarbejdere og privatpersoner - i øjeblikket alle sammen huske at bevare vores kritiske sans, når vi eksempelvis modtager en email eller SMS, der er corona-relateret. Situationen understreger, at hackere altid er på jagt efter sårbarheder – uanset om de er tekniske, organisatoriske eller menneskelige, siger Morten Rosted Vang, Fagleder i DI Digital.

Heldigvis har Center for Cybersikkerhed også udarbejdet nogle gode råd til organisationen og medarbejdere, som kan øge it-sikkerheden under hjemmearbejde. Nogle af rådene fremgår her:

- Sørg for, at der kan kommunikeres med alle medarbejdere, og at de er bekendt med de besluttede kommunikationskanaler.
- Vær opmærksom på det øgede trusselsbillede, hvor kriminelle prøver at udnytte denne situation. De vil f.eks. forsøge at udbrede ransomware og sende phishinglinks og -sms’er, under dække af corona.
- Sørg for, at medarbejderne kender processerne for fjernadgang, og tester, at de virker (f.eks. VPN, fler-faktor autentifikation osv.)

De resterende råd kan læses her.

Læs også Center for Cybersikkerheds trusselsvurdering om brugen af hjemmearbejdspladser her.

Simon Klinzing Nielsen
Skrevet af:

Simon Klinzing Nielsen

Relateret indhold