05.03.20 DI Digital Nyheder

Til kamp for flere kvinder i techbranchen

På søndag er det kvindernes internationale kampdag. Og også på det digitale område er der noget at kæmpe for.

Onsdag i denne uge viste en ny analyse fra PROSA, at 44,5 pct. og 36,7 pct. af kvinder i henholdsvis techbranchen og på STEM-uddannelserne har været udsat for krænkende handlinger. Til sammenligning er antallet af mænd nede på henholdsvis 7,5 pct. og 12 pct.

Lad det være sagt tydeligt: Det er sørgeligt og kritisabelt – både for virksomhederne og for talenterne – hvis kvinder oplever krænkelser i it-erhvervet, og derfor måske vælger andre studier og andre ting at arbejde med.

I DI opfordrer vi alle vores virksomheder til at etablere klare rammer for at sikre rummelige og mangfoldige arbejdspladser.

For det er klart, at når vi som branche efterspørger, at der skal være flere kvinder, der tager digitale uddannelser og ser sig selv i digitale jobs, så er det essentielt, at kvinderne også føler sig trygge og respekterede i jobbet, og hvis vi skal have gjort noget ved den skæve kønsfordeling i branchen, så nytter det ikke noget, at halvdelen af befolkningen ikke kan se sig selv i den.

Vi har brug for, at alle dygtige digitale talenter tænker med, når tech-erhvervene skal bidrage til at løse samfundets store udfordringer. Uanset om man hedder Mona, Morten eller Muhammed. Netop fordi teknologien påvirker hele samfundet, er det afgørende, at dem der udvikler den, også repræsenterer et bredt udsnit af befolkningen. En konsekvens af denne tendens ses bl.a. i de produkter, der udvikles af techbranchen, og som ofte er målrettet mænd. Fx gør noget VR-udstyr kvinder utilpas, da det ikke passer til deres pupiller, simpelthen fordi det kun er mænd, som udvikler det.

Et skridt i den rigtige retning er selvsagt at få flere kvinder til at vælge STEM-uddannelser. Det er lykkedes på nogle af uddannelserne at få vakt kvindernes interesse. På uddannelsen bioteknologi blev der optaget samlet 255 nye studerende, og af dem var 121 kvinder. Men på andre uddannelser ser det mere sort ud. Inden for robotteknologi blev der optaget 209 nye studerende i 2019 – kun 12 af dem er kvinder. Vi bliver simpelthen nødt til at få rettet op på udviklingen.

Vi skal også blive bedre til at fremhæve de kvindelige rollemodeller inden for de digitale videnskaber. Fra historiens Ada Lovelace og Grace Hopper til nutidens stærke kvinder inden for de digitale brancher. DI Digital har mange seje, kvindelige ledere i vores medlemskreds, og de fortjener at blive fremhævet for deres resultater. Også for at blive ledestjerner for de generationer, der kommer efter.

Vi ønsker kvinderne en glædelig kampdag og siger: Ingen skal være i tvivl om, at I er mere end velkomne i den digitale branche. Vi har i den grad brug for jer.

Christian Hannibal
Skrevet af:

Christian Hannibal

Relateret indhold