16.04.20 DI Digital Nyheder

Digitalisering kan hive Danmark ud af krisen

Når vi nu ligeså stille skal i gang igen, er der brug for at holde fokus på, hvordan den digitale omstilling kan fortsætte med at løfte vores velfærdssamfund, erhvervsliv og arbejdspladser. Derfor har DI netop foreslået en genopretningsplan med fokus på digitale løsninger.

I disse dage begynder Danmark at åbne lige så stille igen. Vi er i fællesskab lykkedes med at begrænse smittespredningen af COVID19, og vi kan nu se frem til mere normale tilstande, hvor flere medarbejdere kan komme på arbejde, og flere virksomheder kan komme lidt mere tilbage på sporet.

Når vi nu ligeså stille skal i gang igen, er der brug for at holde fokus på, hvordan den digitale omstilling kan fortsætte med at løfte vores velfærdssamfund, erhvervsliv og arbejdspladser.

Derfor har DI også foreslået en genopretningsplan for Danmark med flere digitale forslag som en del af svaret.

Pakken, der indeholder 70 konkrete forslag, kan skabe 30.000 arbejdspladser og 45 mia. kr. i hårdt tiltrængt velstand.

Vi foreslår blandt andet, at der bevilges 1,5 mia. kr. til Innovationsfonden, en fast-track-ordning for behandling af ansøgninger til Innobooster, der kan sikre, at vi ikke taber unik viden og kommende produkter på gulvet ved, og at eksisterende og planlagte udviklingsprojekter ikke stoppes eller aflyses på grund af Corona.

For at sikre hurtig tilgang af kapital til iværksætterne, foreslår vi også, at der med udgangspunkt i Vækstfonden etableres en særpulje på 2,4 mia. kr., som skal skabe finansiering for iværksættere over de kommende to år. Puljen skal uddeles hurtigst muligt og senest i løbet af seks måneder og tildeles som finansiering til iværksættere.

Samtidig må det offentliges investeringer i digitalisering ikke stoppe. Derfor foreslår vi en digital omstillingsfond på 2 mia. kr., der skal sikre, at offentlige myndigheder frem til 2022 kan investere i nye teknologiske løsninger og forretninger i samarbejde med private spillere, og som samtidig understreger overfor regeringen, at det ikke er tiden at stoppe allerede planlagte digitale udviklingsprojekter i det offentlige.

Vi foreslår også, at de penge, der kommer ind i statskassen i de kommende frekvensauktioner kan øremærkes til at fremme den digitale omstilling i erhvervslivet, f.eks. ved at afsætte midler til pilotforsøg med 5G, fastholde og styrke initiativet SMV:Digital m.m.

For at understøtte den brede digitale omstilling anbefaler vi også en bevilling på 100 mio. kr. om året i 2020 og 2021 til et voucher-system til, at SMV’erne kan investere i nye forretningsgange og anvendelse af ny teknologi.

Endelig foreslår vi, at der skabes en samlet national platform for crowdfunding, der kan skabe overblik over finansielle hjælpemuligheder for danske virksomheder, herunder ikke mindst det lokale erhvervsliv.

Har du andre gode forslag, der kan løfte Danmarks fremtid med tech, der tæller, så tag endelig fat i mig. Vi har brug for alle gode ideer for at hjælpe Danmark ud af krisen.

Christian Hannibal
Skrevet af:

Christian Hannibal

Relateret indhold