13.01.21 DI Digital Nyheder

Dialog om kunstig intelligens skal styrkes med 100 mio. kroner

Med et bredt nyt initiativ vil VELUX FONDEN og VILLUM FONDEN over de næste ti år sætte borger og demokrati i centrum af udviklingen mod et Danmark, der mere end nogensinde formes af data og AI. De mange millioner skal finansiere et tværvidenskabeligt forskningsarbejde og en oplysnings- og dialogindsats.

Et forskerteam på seks skal undersøge brugen af algoritmer, data og AI i samfundets institutioner ud fra forskellige videnskabelige discipliner. ’Forskningskonsortiet’, hvis medlemmer kommer fra RUC, CBS, KU, AAU, AU og SDU, vil gå til opgaven med et formål om at skabe viden om, hvordan algoritmer og AI kan berige samfundet, mens man samtidig undgår, at de skaber konflikt og mistillid.

”Digitaliseringens demokratiske udfordringer har både samfundsmæssige og tekniske dimensioner. Det stod derfor tidligt klart for os, at løsninger måtte findes i et tværvidenskabeligt samarbejde mellem humanvidenskab og datalogi” - udtaler Jens Kann-Rasmussen formand for VILLUM FONDEN i en pressemeddelelse af VELUX FONDEN.

Den videnskabelige indsats skal derfor kultivere det positive potentiale i disse teknologier med henblik på at skabe de bedste forudsætninger for mennesker og samfund i den kommende udvikling.

Udover forskningen skal 20 millioner øremærkes til en oplysnings- og dialogindsats, som på flere forskellige måder skal involvere offentlige og private aktører i arbejdet og sprede folkeoplysning om digital og demokratisk dannelse.

”Det er vigtigt og glædeligt, at fondene tager ansvar som samfundsaktører på dette område. Kunstig intelligens og databrug er blandt de udviklinger, der vil definere fremtidens samfund allermest. Jo mere vi ved om deres potentiale og risici jo bedre.” siger branchedirektør i DI Digital, Rikke Zeberg og fortsætter med at understrege branchens rolle.

”Den digitale branche er en helt central aktør, når det handler om, hvordan vi udvikler kunstig intelligens og databrug til størst mulig gavn for samfundet. Vi står derfor til rådig for projektet med viden og sparing, og samtidig er det vigtigt, at forskningsresultaterne er brugbare og tilgængelige for de danske virksomheder.”

Læs mere om projektet her.

Stefan Roy Friis Frederiksen
Skrevet af:

Stefan Roy Friis Frederiksen

Relateret indhold