DI Digital: Industri 4.0 bevæger sig i sneglefart
Anvendelsen af Industri 4.0 i danske virksomheder går meget langsomt fremad. Det fremgår af tal, som DI Digital har hentet fra Danmarks Statistik.
Industri 4.0. – den fjerde industrielle revolution - er intelligente løsninger i produktionen ved hjælp af big data, cloud, Internet of Things og kunstig intelligens. Særlig slemt står det til med at få gang i brugen af kunstig intelligens. Har er der ligefrem tale om et fald i anvendelsen i virksomheder med mere end 10 ansatte fra 2021 til 2022. Kun et af områderne indenfor Industri 4.0 har oplevet betydelig fremgang, nemlig Internet of Things (IoT), som har formået at gå fra 20 procent i 2021 til 33 procent i 2022.
- Vi har længe fortalt en historie om, at Danmark er det mest digitalt parate land målt ved EU’s DESI-indeks. Men ser vi alene på Industri 4.0, viser tallene fra Danmarks Statistik desværre, at det går fremad, men i sneglefart. Det burde vi kunne gøre bedre, eftersom vi generelt har en høj it-parathed. Industri 4.0-teknologier henvender sig til virksomheder i stort set alle brancher - så derfor er det et fortsat stort potentiale, siger branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg, DI Digital.
Ifølge tallene fra Danmarks Statistik er anvendelsen af løsninger i skyen vokset ganske beskedent fra 65 procent i 2020 til 67 procent i år. Til gengæld har der været lidt mere fart på robotterne. Her er der tale om en stigning fra 20 procent til 23 procent.
Ikke særligt imponerende
- Selvom det måske er svært at sammenligne data fra Danmark Statistik på Industri 4.0 over tid, fordi spørgsmålene ikke er stillet ens hele vejen, så viser tallene mere generelt, at det måske nok går fremad, men særligt imponerende er det ikke, siger Rikke Hougaard Zeberg.
Netop Industri 4.0 er et af de temaer, som DI Digital sætter spotlys på i forbindelse med en række sessions på den store årlige konference, Digital Tech Summit, som finder sted den 25. oktober og 26. oktober i Bella Center.
- Industri 4.0 og de tilknyttede teknologier skaber enorme udviklingsmuligheder inden for digitalisering og automatisering. Det er afgørende, at virksomhederne følger med udviklingen og gør brug af ny teknologi i deres produktion, så maskiner og produkter i højere grad bliver forbundet med hinanden gennem digitale systemer.
- Hvis ikke vi får gang i Industri 4.0-transformationen, går vi glip af de fordele, som teknologierne giver i form af øget dansk konkurrenceevne, siger Rikke Hougaard Zeberg.
DI foreslår i sin 2030-plan en pulje til Industri 4.0 på 100 mio. kr. til at understøtte virksomhedernes transformation. Navnlig for SMV’ere kan det være en større proces at gennemføre en digital transformation baseret på Industri 4.0.