11.11.22 DI Digital Nyheder

Danmark henter europæisk førertrøje hjem i implementeringen af kunstig intelligens

Silo AI har netop offentliggjort Nordic State of AI-rapport. Rapporten viser, at danske virksomheder har det højeste niveau af implementering af AI i Europa.

Nordic State of AI rapporten viser tydeligt, at fremtidens vinder virksomheder, er de virksomheder som har succes med kunstig intelligens (AI) og derfor er det også glædeligt at se hvordan dansk erhvervsliv er placeret helt i top.” – Rikke Hougaard Zeberg, branchedirektør i DI Digital.

AI-rapporten viser ydermere, at virksomheder og organisationer, udover at implementere AI, også løbende forbedrer og udvikler brugen af AI. En tredjedel af de virksomheder, som benytter AI, og som deltog i undersøgelse, sagde, at de forventede at indføre nye AI-løsninger i løbet af de næste tre måneder, og 75% vil gøre det i løbet af et år. Desuden svarede 90 %, at AI er enten Særdeles vigtigt eller Vigtigt for deres organisation.

AI er i rivende udvikling hos danske virksomheder, og der er fart på, hvis man spørg CEO hos Silo AI:

"Brugen af AI i Norden udvikler sig hurtigt, og som vores rapport viser, er vi på vej ind i en mere moden fase i forbindelse med implementering af AI. AI betragtes ikke længere som en adskilt løsning, men som en integreret del af produkter og tjenester. Danmark har gjort store fremskridt, når det kommer til indførsel af AI og investering i kunstig intelligens. Kombineret med den store vægt, der er på problemer i forhold til lovgivning på AI-området, og den offentlige opbakning til AI, er Danmark nu tæt på at leve op til sit mangeårige ry for at være et digitaliseret og dataorienteret land." - Peter Sarlin, CEO hos Silo AI.

Der er enorme muligheder når det kommer til AI. AI kan både hjælpe med at effektivisere og omkostningsreducere arbejdsgange hos virksomheder, samtidig kan AI også afhjælpe nogle af de store kriser vi står overfor herunder mangel på arbejdskraft og reducering af klimaforandringer.

I DI tror vi på, at ansvarlig AI på mange måder er løsningen, på nogle af de store kriser vi møder lige nu bl.a. mangel på arbejdskraft og reducering af klimaforandringer, det er derfor også vigtigt at vi ikke lænder os tilbage, men at vi fortsætter den positive udvikling.” – Rikke Hougaard Zeberg.

Der er brug for kompetencer, hvis udviklingen af AI skal fortsætte

En af de største forhindringer i forhold til at opskalere brugen af AI er, ifølge Nordic State of AI-rapporten, manglen på ekspertise. Næsten halvdelen af de virksomheder, der deltog i undersøgelsen, sagde, at de vil investere økonomisk i rekruttering af nye talenter på området i løbet af de næste seks måneder. Mange er afhængige af interne talenter, når det kommer til AI. 79,8 % sagde, at de foretrækker at bruge intern ekspertise, hvilket øger presset i forhold til rekruttering. Tæt på en tredjedel sagde, at de bruger eksterne eksperter som kilde til udvikling af deres AI, og 13,5 % sagde, at de helt har outsourcet udviklingen af AI. 

Hvis vi i Danmark ikke formår at skaffe flere AI specialister, kan vi potentielt blive sat tilbage og ikke bibeholde vores første plads. Danmark kan få brug for op til 80.000 personer med dybe, analytiske kompetencer, hvilket er tæt på halvdelen af den nuværende arbejdsstyrke inden for ICT. Ifølge flere kilder siger både større danske virksomheder og iværksættere, at den største hindring for udvikling er manglen på talenter, når det kommer til AI.

Vi har længe vidst, at danske virksomheder generelt oplever stor mangel på digitale kompetencer, og det ser vi også inden for AI. Det skal vi selvfølgelig have gjort noget ved. Min opfordring er imidlertiden at lade sig inspirere af andre og fortsætte med at eksperimentere og udvikle sig inden for brugen af AI - også selvom man ikke føler sig 100 procent klar” – Rikke Hougaard Zeberg, branchedirektør i DI Digital.

Fakta

Nordic State of AI-rapporten vol 2 er udarbejdet i samarbejde med 15 offentlige- og forskningsorganisationer i Norden herunder DI.

Line Haaning Løkken
Skrevet af:

Line Haaning Løkken

Relateret indhold