30.12.22 DI Digital Nyheder

Virksomhedsportræt - Januar

Der er fart over feltet op til jul. Man skal både sørge for julemad, juletræ, gaver og julecookies. I anledningen af julen, har vi i DI Digital spurgt Marcus Mølleskov, CRCO hos Januar om, hvad der især optager Januar i juletiden.

Hvem er Januar, og hvad laver I?

Vores mission er at bygge bro mellem det traditionelle og det digitale finansielle system. Vi er opkaldt efter guden Janus, der var gud for forandring og overgange, og som med sine to ansigter kunne kigge både frem og tilbage i tiden.

Vi har udviklet en online platform til kryptovirksomheder, der giver dem adgang til betalingskonti og andre finansielle services. Normalt ville bankerne yde den service, men de færreste banker er i stand til eller villige til at tage kryptovirksomheder som kunder.

Vores team er specialister inden for finans, krypto og compliance, så vi kender markedet indgående både fra et brugerperspektiv og fra den regulatoriske side. Vi er meget bevidste om vores rolle som “gatekeeper”, der forhindrer dårlige aktører i at bevæge sig fra det ene finansielle system til det andet. Vi arbejder derfor aktivt på at være blandt de bedste i verden til at skille skidt fra kanel, når det handler om kryptovirksomheder.

FOTO: CRCO, Marcus Mølleskov

Hvad optager jer netop nu?

Lige nu befinder vi os i et marked hvor både finans generelt og krypto specifikt er under pres. Det udnytter vi til at bruge ekstra ressourcer på Januars interne udvikling. Eksempelvis med fokus på teamets trivsel og samarbejde. Og så udvikler og optimerer vi vores arbejdsgange og infrastruktur, så vi er rustet til at håndtere en hurtigere vækst, når den kommer. Og det gør den! Historisk set har krypto haft en relativt fast cyklus af op- og nedture, så vi har en ide om, hvad der venter på den anden side af den nuværende krise.

Hvad er jeres største muligheder og udfordringer i det kommende år?

Vores fokus for 2023 er at lancere vores nuværende produkt i Europa. Vores største udfordring og mulighed er to sider af samme mønt, nemlig at leve op til og aktivt udnytte den regulering, der gradvist introduceres inden for krypto. Som et godkendt betalingstjenesteudbyder bruger vi mange ressourcer på at sikre, at vores processer og dokumentation lever op til myndighedernes krav. Men netop vores exceptionelt høje niveau inden for compliance giver os en særligt stærk position i markedet.

Næste fokusområde bliver den kommende MiCA-regulering fra EU (Markets in Crypto Assets). Den vedtages i starten af 2023 og forventes implementeret i 2024. Det betyder yderligere krav til dokumentation af vores processer på krypto-området, eksempelvis ift. beskyttelse af vores kunders krypto-midler, ligesom vi beskytter kundernes fiat-midler.

Mange har fulgt sagen om den store kryptobørs FTX, der gik konkurs for nylig - de havde ikke sikret kundernes midler, så de kunne bruges i virksomheden, og da den gik konkurs var kundernes penge væk. Det bliver forbudt i Europa, når MiCA træder i kraft. Dermed bliver det mere attraktivt for virksomheder at oprette en konto i Europa, fordi deres penge er bedre beskyttet.

For virksomheder som vores, der yder services på krypto-området, er der en lang række krav, vi skal leve op til for at få den MiCA-licens, der giver lov til at udbyde krypto-services. De virksomheder, der ikke kan leve op til MiCA - hvad enten det skyldes manglende kompetencer eller at de ikke har rent mel i posen - vil blive nødt til at lukke. Så MiCA kommer til at skille fårene fra bukkene og give et generelt mere sikkert og transparent marked for dem, der tager krypto seriøst.

De kriser, vi har set det sidste år på kryptomarkedet, har gjort ondt på mange, og det har selvfølgelig gjort livet i vores branche sværere. Men sammenligner man med bankverdenens begyndelse, var man igennem lignende og endnu større kriser, inden der kom regulering til. Den udvikling er gået 100 gange stærkere inden for krypto. Og den regulering der kommer, vil gøre markedet mere frugtbart for alle de legitime spillere.

Relateret indhold