18.07.22 DI Digital Nyheder

DI: Uden løsninger fra Datatilsynet mister Danmark digitalt momentum

Datatilsynet har midt i sommerferien meddelt Helsingør Kommune, at de ikke længere må anvende Chromebooks med Google Workspace i undervisningen, da flere regler i GDPR ikke er overholdt. Afgørelsen er en kæmpe udfordring for Helsingør Kommune og alle de andre kommuner, som bruger Chromebook med Googles operativsystemer. Og det kan i værste fald sætte Danmark tilbage i den digitale udvikling, mener DI.

Kommunerne har investeret massivt i digitale læringsmidler for at give børnene den bedste undervisning. De digitale læringsplatforme og undervisningsmidler er et uvurderligt værktøj i folkeskolen, og det er helt ødelæggende, hvis der nu bliver skabt tvivl om brugen af dem.

- Når Datatilsynet skaber så stor tvivl om en digital læringsplatform, bør de også hjælpe virksomheder og myndigheder med, hvordan de overholder de komplicerede regler. Denne sag viser med al tydelighed, at Datatilsynet bør have en mere støttende tilgang, så vi får mere fokus på løsninger, fremfor at der bliver skabt tvivl og usikkerhed. Det er simpelthen ikke i orden at kaste kommunerne ud i denne usikkerhed kort før skolestart, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Når eleverne arbejder med deres Chromebooks, bliver der sendt oplysninger mellem computeren og Googles programmer i ”skyen”. Datatilsynet mener ikke, at Helsingør Kommune har ordentlig sikkerhed for, at der ikke i den forbindelse bliver udleveret personlige oplysninger om børnene til tredjepart.

Med Datatilsynets afgørelse bliver der også skabt usikkerhed om de it-løsninger, som virksomheder bruger eller leverer. Cloudservices er en udbredt del af de digitale løsninger i Danmark, da de er både sikre og fleksible, mener DI.

- Vi er simpelthen nødt til at finde nogle pragmatiske løsninger nu, ellers mister Danmark sit digitale momentum, siger Rikke Hougaard Zeberg.

- Der er ingen tvivl om, at vi skal passe godt på vores data, og som Datatilsynet peger på i dette tilfælde, skal kommunerne være ekstra forsigtige, når det handler om børns data. Men vi er ved at være derhenne, hvor det er umuligt at leve op til GDPR-reglerne, selvom man er meget omhyggelig med at vurdere alle tænkte situationer, der kan opstå i fremtiden. Beskyttelse af grundlæggende rettigheder er uhyre vigtigt, men vi skal gøre det på den rigtige måde.

- Rigtig mange af de digitale løsninger, som er med til at gøre Danmark til et rigt og moderne samfund, vil have de samme udfordringer. Afgørelsen fra Datatilsynet betyder, at mange skoler efter sommerferien kan risikere at stå uden de digitale redskaber, som de har bygget undervisningen op omkring, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Relateret indhold