08.08.22 DI Digital Nyheder

Telebranchen investerer massivt i den digitale infrastruktur

Nye tal for 2021 viser, at telebranchen næsten sætter all time-rekord i at geninvestere midler i den digitale infrastruktur. Vi skal faktisk 20 år tilbage for at se en højere investeringsrate blandt teleselskaberne.

Faktisk investerer branchen over 10 mia. i 2021. Heraf går næsten 7 mia. kr. til såkaldt fastnet dvs. primært fiber mens næsten 2 mia. går til udbygning af mobilnettet herunder 5G. Det viser tal fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur, der udkom 19. juli.

Det er godt nyt for danskerne, hvor mange sikkert allerede har lagt mærke til, at de har fået et 5G symbol på telefonen, der viser, de er kommet på 5G-nettet med hurtigere hastigheder til følge.

Det er også godt nyt for danske virksomheder. God mobil- og bredbåndsdækning er essentiel for, at man kan drive virksomhed i hele landet. Herudover betyder udviklingen på mobilområdet med IoT og 5G, at virksomheder bedre kan anvende mobilnettet til at fremme automatiseringen og digitaliseringen af deres produktion med f.eks. robotter og sensorer.

De store investeringer fra teleselskaberne er derfor en direkte investering i danske virksomheders mulighed for automatisering og digitalisering og dermed i Danmarks konkurrenceevne.

Historisk har investeringerne fulgt de teknologiske trends i branchen. Dot-com bølgen omkring årtusindskiftet efterfulgt af 3G skabte begge synlige effekter i nøgletallene, se figur. Og nu står vi med næsten rekordhøje investeringer i infrastrukturen drevet af primært fiber og 5G-investeringer.

Helt afgørende for disse investeringer er dog de rigtige rammevilkår. Her har vi med et nyt teleforlig fået en række konkrete aktiviteter til at stimulere rammevilkårene. Fra DI’s side forventer vi os meget af en af disse aktiviteter nemlig det sekretariat, som Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur nedsætter, som skal se på virksomhedernes anvendelse af 5G. Det er netop dét, der driver værdiskabelsen og forbedrer Danmarks konkurrenceevne. Telebranchens investeringer er alene et første om end nødvendigt skridt.

Det nye sekretariat er allerede kommet godt fra start. I DI lavede vi sammen med sekretariatet og TV2 en konference om virksomhedernes anvendelse af 5G lige før sommerferien. Konferencen var utroligt godt besøgt og tydeliggjorde, at her står vi med et væsentligt problem og hvor alle parter, teleranchen, virksomheder og myndighederne har en rolle i at fremme anvendelsen af de nye teknologiske muligheder. Vi glæder os til at se sekretariatet være med til at løse den opgave fremadrettet.

Læs Styrelsen for Dataforsyning og Infrastrukturs beskrivelse af eventen her.

Morten Kristiansen
Skrevet af:

Morten Kristiansen

Morten Kristiansen

Morten Kristiansen

Fagleder, Telepolitik

  • Direkte +45 3377 4808
  • Mobil +45 2437 0173
  • E-mail mokr@di.dk

Relateret indhold