22.11.23 DI Digital Nyheder

Nedgang i elektronikbranchen efter gode år med høj vækst

Mens elektronikbranchen de seneste år har redet med på væksten efter COVID-19, vidner dyk i både produktion og omsætning i Q3 af 2023 om, at de stigende renter og inflationen har sat sit aftryk på kundernes købelyst.

Hvad er elektronik-branchen?

Elektronikbranchen udgør en samlebetegnelse for elektronikindustrien og branchen for fremstilling af elektronisk udstyr.

I sammenligning med udviklingen i den øvrige fremstillingsindustri, er tilbagegangen i elektronikbranchen moderat. Elektronikindustrien havde en tilbagegang på 9 pct. og fremstilling af elektronikudstyr havde en tilbagegang på 10 pct i produktionen over det seneste år, når vi sammenligner med sidste år. Samlet set havde elektronikbranchen en tilbagegang 9,4 pct. Hvis vi sammenligner med den samlede industri eksklusiv medicinalindustrien, så havde den samlede industri en tilbagegang på 16,4 pct. I det perspektiv klarer elektronikbranchen sig bedre end den øvrige industri. Analysen kan også downloades her.

I begyndelsen af 2021 og frem til udgangen af 2022 var elektronikbranchen hårdt ramt af mangel på materialer, som bremsede både produktion og omsætning. I anden halvdel af 2022 aftog elektronikbranchens mangel på komponenter. Det viste sig siden i en vækst i både produktion og omsætning, der – bl.a. båret frem af en høj inflation – nåede sit højeste niveau i mere end ti år i Q1 af 2023. De seneste tal for branchen viser dog, at udviklingen nu er nedadgående i takt med den generelle udvikling i økonomien.

Virksomhederne i elektronikbranchen beretter, at de oplever en stor mangel på efterspørgsel, der nu er på samme niveau som under covid-19. Det har vist sig i produktionen, der er er fulgt med den negative udvikling i forbrugeradfærden, mens også udviklingen i omsætningen har taget et dyk.

Niveauet for omsætningen i elektronikbranchen, som er faldet fra omtrent 128 mia. i Q1 af 2023 til 118 mia. i Q3, holder sig dog fortsat på et højt niveau relativt til branchens omsætning de forgangne år. Udviklingen skal ikke ses som udtryk for en manglende interesse for elektronikbranchen, men afspejler snarere effekten af rentestigninger, der har gjort virksomheder og privatpersoner mere tilbageholdende med investeringer.

Elektronikbranchen oplever nu også en tilbagegang i produktionen efter nogle rigtig gode i branchen, hvor vi har set rekord regnskaber i branchen. Vi ser på tværs af fremstillingsindustrien, at virksomhederne oplever mangel på efterspørgsel, hvilket vi vil følge tæt” siger Camilla Ley Valentin som er branche direktør i DI Digital.  

Lukas Olivier Le Gal
Skrevet af:

Lukas Olivier Le Gal

Relateret indhold