16.05.23 DI Digital Nyheder

DI lancerer positionspapir om virtuelle verdener: Metaverset kan blive stort og revolutionerende

I slutningen af juni 2023 forventes det, at EU-Kommissionen bringer udspillet ”Virtual Worlds fit for people”. Udspillet har været længe undervejs, og er en større brik i det samlede spil om EU’s digitale strategi. Som optakt til Kommissionens udspil har DI samlet perspektiver på tværs af brancher, for at give vores bud på potentielle muligheder og faldgruber inden for området.

Hvorfor er dagsordenen vigtig?
Ifølge forskning fra The Brainy Insights i 2022 vurderes det, at der vil ske en vækst i metaverse-markedet frem mod 2030. Rapporten viser, at markedet forventes at stige fra 36,26 milliarder euro 2021 til 993,86 milliarder euro i 2030. Hvis den forventede markedsvækst stemmer bare lidt overens med den virkelighed, vi står med i 2030, er det vigtigt, at vi er opmærksomme på teknologien og hvilke muligheder det bringer med sig.

Metaverse kan lette vores hverdag
De virtuelle verdener bringer flere positive redskaber og fordele med sig.

Et eksempel kunne være fra offshore vindindustrien, hvor ingeniører og teknikere nu har mulighed for at bruge XR-briller til at se og vurdere eventuelle fejl og mangler på en havvindmølle uden at være nødsaget til at rejse ud til vindmøllen. Teknologien kan således spare virksomheder ressourcer, både i arbejdskraft, klimamæssigt og økonomisk.

Et andet eksempel er fra sundhedsindustrien, hvor virtuelle verdener kan bruges til bl.a. at behandle patienter med fx angst, depressioner eller andre usynlige sygdomme, der belaster patienters bevægelsesfrihed.

”No more walled gardens”
Men som med al teknologi, er det også vigtigt at være opmærksom på eventuelle faldgruber.

Virtuelle verdner er af mange brugere stadig set som en ny og fremmed teknologi. Der er derfor en opgave i at uddanne og dele viden om teknologien, så alle kan tage del i gevinsterne.

Ligeledes er det essentielt at vi får styrket interoperabilliteten på tværs af platforme, hvis vi skal lykkes med at skabe inklusive og effektive virtuelle verdener. De virtuelle verdener bør udvikles i en retning, så brugere kan bevæge sig frit mellem grænserne - på samme vis som det fungerer med internettet.

DI’s tanker
DI støtter EU-Kommissionen i deres fortsatte arbejde med virtuelle verdener. DI mener dog, at det er vigtigt at EU er opmærksom på den nuværende tilstand i europæisk erhvervsliv. Virksomheder står lige nu overfor en tsunami af regulering på det digitale område med regulering som AI Act, Data Act, Cyber Resilience Act osv. og det er derfor dyrt og svært for erhvervslivet at følge med.

Samtidig har Europa potentialet til at spille en ledende rolle i at skabe de rigtige rammer for det virtuelle verdensmarked, men det skal gøres på den rigtige måde og i det rigtige tempo. Det er vigtigt, at EU sikrer, at det kommende virtuelle verden-initiativ, såvel som potentiel fremtidig lovgivning vedrørende virtuelle verdener, bringer europæiske virksomheder flere fordele end belaster, sikrer privatliv og sikkerhed inden for europæiske standarder og bevarer og fremmer fair konkurrenceevne.

I DI følger vi Kommissionens arbejde tæt. Hvis du som virksomhed har spørgsmål eller ønsker at bidrage med input til DI’s arbejde, kontakt venligst Maria Smith på mhbs@di.dk.

Læs DI’s positionspapir  her.

Hvad er virtuelle verdener?

Definitionerne af virtuelle verdener er uklare, men ifølge Instituttet for Fremtidsforskning er det meget mere end virtuelle 3D verdener, hvor man kan bevæge sig rundt. For selvom det er en stor del af udviklingen, at vi vil kunne gå rundt på et virtuelt fabriksgulv, prøve tøj, købe ind, gå på diskotek og i princippet være med, hvor som helst i en virtuel verden uden at forlade sofaen, så indebærer metaverset i højere grad en sammensmeltning af vores fysiske og virtuelle verdener, som vi kun har set starten af. 

Virtuelle verdener betegnes også som metaverse, omniverse, multiverse, spatial computing, tokenization osv.

Maria Helena Birkman Smith

Maria Helena Birkman Smith

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3030
  • Mobil +45 4038 7766
  • E-mail mhbs@di.dk

Relateret indhold