EU-Kommissionen har vedtaget standarder for bæredygtighedsrapportering
Mange har gjort sig tanker om, hvordan kravene vil se ud for de virksomheder, der er omfattet af Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), og som kommer til at være gældende fra regnskabsåret, der begynder 1. januar 2024. Nu har Kommissionen vedtaget de endelige standarder for den fremtidige bæredygtighedsrapportering og selvom kravene fortsat er omfattende, så er der væsentlige lempelser i forhold til tidligere udkast.
Den udvidede bæredygtighedsrapportering har været længe undervejs og mange større virksomheder har allerede i lang tid været i gang med forberedelserne. Ikke desto mindre har standarderne European Sustainability Reporting Standards eller ESRS været ventet i spænding, da omfanget af disse har stor betydning for de administrative omkostninger virksomhederne skal påtage sig ifm. implementeringen af de nye bæredygtighedskrav.
De væsentligste ændringer i standarderne består i følgende:
- Yderligere indfasningsperioder særligt målrettet virksomheder med færre end 750 ansatte
Indfasningsperioderne skal give virksomheder, som ikke tidligere har været omfattet af bæredygtighedsrapportering, mere tid til at forberede sig og ikke mindst mulighed for at sprede implementeringsomkostninger ud over en længere periode. Indfasningsperioderne er særligt målrettet de bæredygtighedskrav, som kan være udfordrende for virksomhederne at rapportere på, fx biodiversitet og forskellige sociale forhold for medarbejdere og forbrugere i værdikæden.
- Mere fleksibilitet i vurderingen af ”væsentlige oplysninger”
Ændringerne giver virksomhederne mere plads til at vurdere, hvilke oplysninger eller datapunkter, der er væsentlige – eller ikke væsentlige – for deres virksomhed at rapportere på. Man skal dog kunne forklare, hvorfor man vurderer, at visse rapporteringskrav ikke er relevante for virksomheden.
- Enkelte oplysningskrav bliver frivillige
Et begrænset antal oplysningskrav er gjort frivillige frem for obligatoriske. Det gælder særligt oplysninger, som er omkostningsfulde eller svære for virksomheder at fremskaffe, bl.a. vedr. biodiversitet og medarbejdere i værdikæden.
Du kan læse mere om bæredygtighedsstandarderne, hvad de indeholder og den videre proces på DI’s hjemmeside.
Har din virksomhed behov for rådgivning indenfor bæredygtighedsrapportering samt introduktion til de vedtagne standarder, så tilbyder DI flere forskellige kurser, som hver især omhandler forskellige aspekter af rapporteringen. Du kan læse mere om tilbuddene nedenfor.
For SMV’er: Kom i gang med bæredygtigheds-/ESG-rapportering - særligt for SMV'er (danskindustri.dk)
ESG Essentials:
ESG Essentials - session 1: ESG materiality and action planning (danskindustri.dk)
ESG Essentials - session 2: Governance (danskindustri.dk)
ESG Essentials - session 3: Climate and beyond (danskindustri.dk)
ESG Essentials - session 4: The relevance and actions of society “S” (danskindustri.dk)
For ledelsen: Tag ledelse på ESG og bæredygtighed (danskindustri.dk)