18.08.23 DI Digital Nyheder

Tech-virksomheder: kæmpe mulighed for at give erhvervsuddannelser et digitalt løft

Techvirksomhederne herhjemme glæder sig over regeringens udspil om et stort løft af erhvervsuddannelse og med en stor pose penge på 300 mio kr. om året til erhvervsskolerne ser de store muligheder for at give erhvervsskolerne et meget tiltrængt teknologisk og digitalt løft

- Danmark er globalt ledende på digitalisering. Så kan det ikke passe, at vores erhvervsskoler skal gå ned på udstyr. Pænt sagt er erhvervsskolerne ikke udpræget teknologiske frontrunnere, bl.a. fordi økonomien ikke har været til at købe nyt nødvendigt udstyr med VR-briller, 3D-printere og kraftfulde compuetrudstyr der kan håndtere AI m.m. Derfor skal statsministeren og børne- og undervisningsministeren have en ordentlig krammer for det her udspil, siger digitaliseringspolitisk chef i DI, Andreas Holbak Espersen.

Udspillet fra regeringen betyder, at erhvervsuddannelserne får et massivt økonomisk løft på 300 mio. kr. i 2024 stigende til 900 mio. kr. fra 2030.

Det er en rigtig god nyhed for de unge, som overvejer at gennemføre en erhvervsuddannelse og for de mange virksomheder, som har hårdt brug for flere dygtige faglærte. Ikke mindst på det digitale område bliver der også brug for faglærte, der kan løfte de mange opgaver inden for den digitale og grønne omstilling, som kommer til at fylde mere og mere i de danske virksomheder. Med den store økonomiske indsprøjtning kan erhvervsskolerne få et tiltrængt kvalitetsløft, så vi klæder eleverne bedre på til disse opgaver Andreas Holbak Espersen, Digitaliseringspolitisk chef

Han understreger, at det i den forbindelse er vigtigt, at vi benytter lejligheden til at give erhvervsuddannelserne en mærkbar digital opgradering, så undervisningsmaterialer og udstyr lever op til nutidens standarder og de standarder, som vi ser i industrien:

- Erhvervsuddannelserne skal afspejle, at Danmark er et af de mest digitale samfund i verden. Derfor skal vi benytte lejligheden til at foretage ambitiøse investeringer i digitale læringsmidler, så erhvervsuddannelserne ikke ender med forældet udstyr. Avancerede digitale løsninger som VR- og AR-teknologier, 3D-printere, digitale tvillinger, simuleringer osv. vil gøre det langt mere tillokkende for danske unge at vælge en erhvervsuddannelse og vi gøre undervisningen langt mere levende og praksisnær. Samtidig vil det klæde eleverne godt på til deres arbejdsliv som faglærte i virksomheder, hvor de digitale løsninger enten er på vej eller har været der længe.

Claus Riekehr Møller er CEO i den visuelle kommunikationsvirksomhed Cadpeople, der udvikler digital læring, ser også positivt på, at politikerne lægger op til et løft af erhvervsuddannelserne og for de muligheder, det giver for at klæde eleverne bedre på med digitale kompetencer:

- Det private erhvervsliv er godt i gang med at udvikle struktureret digital læring. Det er dette, de studerende møder, når de overgår fra skolebænken til arbejdspladsen. Erhvervsskolerne bliver derfor nødt til at klæde deres studerende på, så de er klar til den fremtid, der venter dem.

- De unge har typisk en digital baggrund, hvor computeren har været ved deres side livet igennem. De kan lide at arbejde selvstændigt, og de ved, hvordan de skal bruge digitale værktøjer. Det motiverer dem at kunne arbejde digitalt og få deres viden ind via eksempelvis gamification. Et digitalt løft kan være med til at motivere de studerende, der lige nu bliver tabt, fordi de ikke kan se sig selv i de rammer, erhvervsskolerne kan tilbyde. 

Bo Wiberg

Bo Wiberg

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3081
  • Mobil +45 5213 2382
  • E-mail bowi@di.dk

Relateret indhold