11.09.23 DI Digital Nyheder

DI: SMV’erne halter bagud i anvendelsen af kunstig intelligens

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at danske SMV’er på tværs af brancher i mindre grad anvender kunstig intelligens end de større danske virksomheder. Over halvdelen af de store danske virksomheder med 250 ansatte og derover bruger kunstig intelligens, hvor det samme gælder for 12 % af de mindre virksomheder med 10-49 ansatte.

- Det er ikke overraskende, at de større virksomheder i højere grad er hoppet med på den digitale bølge og anvender nye teknologier. Problemet er bare, at når det kommer til kunstig intelligens, så risikerer mindre virksomheder at gå glip af nogle enorme vækstmuligheder, der ikke nødvendigvis kræver flere medarbejdere, mere plads, eller lignende ressourcer. Teknologien udvikler sig med hastige skridt, og de virksomheder, der ikke formår at følge med, risikerer at blive hægtet af og miste konkurrencefordele, udtaler Andreas Holbak Espersen, digitaliseringspolitisk chef i Dansk Industri.   

De nye tal viser også, at kunstig intelligens er mere udbredt i nogen brancher end andre. Det fremgår f.eks. af tallene fra Danmarks Statistik, at 3% af bygge- og anlægsbranchen anvender kunstig intelligens i en eller anden form, hvor tallet er væsentligt højere i informations- og kommunikationsbranchen, hvor 44% anvender kunstig intelligens.  

- Særligt ChatGPT har gjort det tydeligt for virksomheder indenfor information og kommunikation, hvordan de kan anvende kunstig intelligens. Til gengæld er der et stykke vej før fx bygge-og anlægsbranchen i samme grad hopper med på vognen, og det er ærgerligt. Kunstig Intelligens kan f.eks. optimere byggeprocesser ved at foreslå den mest optimale fremgangsmåde med afsæt i materialer, håndværkere og kommende vejrforhold, siger Andreas Holbak Espersen 

Kunstig intelligens kan være nyttig i enormt mange led i ens virksomhed, og derfor er det vigtigt, at den enkelte virksomhed bliver opmærksom på, hvilke løsninger, der er tilgængelige på markedet, som kan understøtte lige præcis deres vækstrejse. For det er vigtigt at sige, at man ikke nødvendigvis behøver mange økonomiske eller tekniske ressourcer for at gøre brug af AI-løsninger. Mange AI-løsninger er allerede udviklet til lægmænd og kan derfor øge virksomhedernes effektivitet uden at kræve meget til gengæld.  


Kom i gang med AI og ChatGPT

I DI afholder vi et kursus, hvor du kan få en grundlæggende forståelse af AI og GPT, samt muligheden for at eksperimentere og lære at udnytte ChatGPT som en praktisk og effektiv hjælp i dit daglige arbejde samt et indblik i, hvad der kan forventes inden for området fremadrettet. 

Cecilie Bjørk Thomsen

Cecilie Bjørk Thomsen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3614
  • Mobil +45 2628 4568
  • E-mail cebt@di.dk

Relateret indhold