28.09.23 DI Digital Nyheder

Kære internationale tech-talenter - vi vil gerne have, at I bliver lidt længere

Danske it- og elektronikvirksomheder har store udfordringer med at rekruttere specialiseret it-arbejdskraft og ingeniører, og det bremser den digitale udvikling og vækst. Derfor er det afgørende, at virksomhederne også har gode muligheder for at rekruttere internationale talenter.

En ny undersøgelse fra Digital Hub Denmark afslører, at vi over årene er blevet bedre til at tiltrække og fastholde internationale it-talenter. Men undersøgelsen viser også, at der fortsat er en del af de udenlandske talenter, der vælger at forlade Danmark igen. I 2022 var det 1.700 it-talenter, der forlod Danmark, hvilket peger på fortsatte udfordringer ved fastholdelse.

”Der er hård global konkurrence om de internationale it-talenter, og derfor er det vigtigt, at internationale it-specialister og deres familier oplever, at det er attraktivt at bosætte sig i Danmark,” siger Andreas Holbak Espersen, digitaliseringspolitisk chef i DI.

Af Digital Hub Denmarks undersøgelse kan man se, at specialister, der har en partner, som er i beskæftigelse bliver længere i Danmark, end specialister med en partner, der ikke er i beskæftigelse. Mens 77 pct. af specialisterne med beskæftigede partnere fortsat er i landet efter fem år, gælder det kun for 31 pct. af specialisterne med en partner uden beskæftigelse.

”Det er glædeligt, at vi har formået at gøre det mere attraktivt for it-specialister at komme til Danmark, men det er også tydeligt, at vi kan blive bedre til at fastholde dem. Et oplagt fokusområde er at skærpe fokus på specialisternes partnere og på deres mulighed for at komme i beskæftigelse. Det er nemlig tydeligt, at det har stor betydning for hvor længe du bliver, om din partner er i beskæftigelse eller ej,” siger Andreas Holbak Espersen, digitaliseringspolitisk chef i DI.

Danmark har ifølge undersøgelsen, over de seneste tre år, oplevet en stigning i antallet af digitale talenter. Fra 2020 til 2023 er talentpuljen blevet forøget med 19 pct., hvilket svarer til 205.000 digitale specialister i arbejde. Heraf udgør udenlandske talenter 14 pct. De udenlandske talenter udgør således en betydelig del af Danmarks digitale talenter.

På trods af den positive udvikling, bør vi ikke ligge på den lade side, og vi kan passende starte med at støtte op om, at specialisternes partnere kan komme i beskæftigelse. Vi ved bl.a., at kommunerne står parate til at hjælpe internationale talenter og deres familier, herunder med at komme i beskæftigelse. Men der er behov for, at kommunerne bliver bedre til at gøre opmærksomme på disse tilbud, og at kommunerne bliver bedre til at dele viden om de gode løsninger, så flere af de internationale medfølgende kan få hjælp til at komme i arbejde.

I DI har vi et Best Practice Netværk, hvor kommunerne deler erfaringer og tilbud på dette område, herunder tilbud rettet mod medfølgende familie til internationale specialister.

Casper Brix Hartvigsen
Skrevet af:

Casper Brix Hartvigsen

Relateret indhold