28.09.23 DI Digital Nyheder

Ny rapport om dataindsamling på arbejdspladsen: Lederne er positivt stemte for dataindsamling

Den teknologiske udvikling giver uanede muligheder for at indsamle medarbejderdata og således blive klogere på bl.a. trivsel og effektiviseringsmuligheder. Ny analyse viser, at de fleste ledere anvender medarbejderdata og forholder sig positive overfor dataindsamling af medarbejdere - nøglen er gennemsigtighed og åben dialog.

En ny undersøgelse, lavet af Tænketanken Mandag Morgen for Ingeniørforeningen IDA, DM, ADD-projektet, Dansk Erhverv, DI, Djøf, FH, Finansforbundet og Forsikringsforbundet, viser, at 79% af undersøgelsens adspurgte ledere angiver, at de anvender medarbejderdata indsamlet via digitale værktøjer i deres ledelsespraksis, og at tæt på halvdelen af lederne er positivt stemt for dataindsamling.

Data er vores tids olie, og det er derfor en naturlig og vigtig del af udviklingen, at arbejdspladser i stigende grad bruger medarbejderdata på at blive klogere på deres medarbejdere og deres arbejdsprocesser. DI mener derfor også, at den stigende brug og indsamling af medarbejderdata fint kan gå hånd i hånd på en arbejdsplads, hvor tillid og gennemsigtighed er i fokus.

”I virkeligheden er det helt naturligt og et godt tegn, at så mange arbejdspladser anvender data til at optimere processer, arbejdsgange eller organisationer i øvrigt. Medarbejderdata kan være en enormt nyttig kilde til information i den forbindelse. Fx til at igangsætte aktiviteter der kan styrke trivslen eller sikre en mere effektiv tilrettelæggelse af opgaverne," siger Andreas Holbak Espersen, digitaliseringspolitisk chef, Dansk Industri.

Undersøgelsen peger bl.a. på at 46 pct. af lederne erklærer sig helt eller delvist enige i, at de er positivt stemt for anvendelse af medarbejderdata indsamlet via digitale værktøjer. Her viser undersøgelsen også, at de som er meget positivt stemt, i højere grad anvender medarbejderdata i deres ledelsespraksis, og er ansat på en arbejdsplads med politik eller retningslinjer for indsamling og brug af data.

Selvom de fleste ledere er positiv stemt, er der stadig 38 pct. der er helt eller delvist uenige i, at de er positivt stemt for dataindsamling. Det er bl.a. frygten for, at de nye teknologier kan føre til mistillid i arbejdsrelationen og skabe en følelse af overvågning. Her stemmer 52 pct. af lederne sig helt eller delvist enige i, at de ser en risiko for, at anvendelsen af digitale værktøjer til indsamling af medarbejderdata kan potentielt skade forholdet til deres medarbejdere.

”Det er vigtigt, at vi har blik for semantikken på det her område. Dataindsamling er i sig selv ikke en farlig ting - snarere tværtimod. Og det at arbejdspladser samler data og træffer klogere beslutninger på den baggrund er ikke en ny ting, men tværtimod noget som mange arbejdspladser har praktiseret i mange år som den mest naturlige del af det at være en effektiv og veldrevet organisation - til gavn for både arbejdspladsen og medarbejderne. Jeg synes man skal være helt enormt påpasselig med at sætte digital indsamling af medarbejderdata lig med overvågning som nogle har for vane. Det som er vigtigt for denne debat er håndteringen og kommunikationen omkring, hvordan, hvorfor og hvad vi indsamler og bruger data til.” siger Andreas Holbak Espersen.

Selvom der synes at være en gruppe af arbejdsgivere, der er mere skeptiske over for indsamling af medarbejderdata, er det dog kun 1 ud af 10 ledere der har stået i en situation, hvor en medarbejder ikke ønskede at der blev indsamlet data om dem.

Især blandt de ledere, der taler åbent med deres medarbejdere om indsamling af medarbejderdata, mener de i mindre grad, at der er en risiko for, at relationen til medarbejderne kan skades. Det tegner et billede af, at den digitale arbejdsvirkelighed i stigende grad kræver af arbejdsgivere, at de indgår i en transparent dialog med de ansatte om behandlingen af medarbejderdata, så et fælles grundlag for teknologisk innovation og en tillidsfuld arbejdskultur kan opretholdes.

Det er også altid en god idé at have en politik og retningslinjer internt i organisationer om, hvordan data indsamles og behandles, så der ikke er tvivl om dette, hverken fra ledelsens eller medarbejdernes side.

Læs hele undersøgelsen HER

Dataetiske anbefalinger

DI og Finansforbundet lancerer anbefalinger for etisk brug af data

Der er brug for etiske spilleregler for, hvordan virksomheder og samfundet kan bruge data om kunder, medarbejdere og borgere i f.eks. produktudvikling, ledelse og offentlige digitaliseringsløsninger.

DI og Finansforbundet har derfor lanceret 14 anbefalinger for etisk brug af data. Læs de 14 anbefalinger her.

Brug D-Mærket til at blive dataetisk ansvarlig

Danmarks mærkningsordning for it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse tydeliggør hvilke virksomheder, der udviser digital ansvarlighed og giver dermed både forretningsværdi til virksomhederne, tryghed til forbrugere og kunder og skaber et stærkere digitalt Danmark. Kom i gang med D-mærket her.

Relateret indhold