Tele24: Højt på den politiske dagsorden findes digital infrastruktur
Digital infrastruktur er tilbage på den politiske dagsorden – og aldrig har det været vigtigere. Telebranchen har vist styrke, men for at bevare momentum kræves der nu øget investering og ikke mindst samarbejde. Netop det var tydeligt, da to ministre, politikere og branchefolk var samlet til Tele2024 – Konference for Digital Infrastruktur, arrangeret af Di Digital i samarbejde med Teleindustrien, Dansk Erhverv, IT-Branchen og IDA Connect i Industriens hus.
Timingen for at drøfte fremtidens digitale infrastruktur kunne ikke være bedre. Tele24 falder på et kritisk tidspunkt, hvor europæiske nationer kæmper for at bevare deres konkurrenceevne i en forandret geopolitisk orden. En fremtidssikret digital infrastruktur er det afgørende grundlag for, at vi kan gribe og håndtere de digitale muligheder udfordringer, der opstår.
Derfor åbnede Andreas Holbak Espersen, (kst.) Branchedirektør i DI Digital, konferencen med en klar opfordring til både branchen, ministre og politikere:
"Lad os være ambitiøse og skabe en digital infrastruktur, der danner sikkert grundlag for nye tjenester, værdifuld anvendelse og teknologiske landvindinger. Det kræver, at vi i branchen og fra politisk hold tør være visionære”, sagde Andreas Holbak Espersen, (kst.) Branchedirektør i DI Digital.
En opfordring, der satte stemningen for dette års Tele24.
En klar politisk prioritering
Telekonferencen understregede, at kritisk infrastruktur er en politisk prioritet. For at imødekomme fremtidens udfordringer er det altafgørende, at vi fortsat investerer og samarbejder. Kun ved at tænke visionært kan vi sikre en stærk, robust og sikker digital infrastruktur, der understøtter samfundets fortsatte vækst og velstand.
Blandt de fremtrædende talere var Caroline Stage Olsen, Digitaliseringsminister (M) og Torsten Schack Pedersen, Minister for Sikkerhed og Beredskab (V), hvor de præsenterede deres telepolitiske visioner.
Caroline Stage gjorde det klart. Hun er minister for både tele og digitalisering. En opgave som hun understregede vigtigheden af og derfor lagde hun også tryk på de kommende politiske forhandlinger om et nyt teleforlig. Derfor opfordrede hun også erhvervslivet til at deltage aktivt i disse forhandlinger.
Et andet centralt punkt i hendes vision var behovet for en ny politisk ramme for teleområdet, idet hun fremhævede, at vi skal tænke innovativt, men også bygge videre på det solide fundament, vi allerede har.


Torsten Schack Pedersen, Minister for Sikkerhed og Beredskab understregede: “Stort set alle samfundets vigtigste sektorer og funktioner er afhængige af to ting: strøm og dataforbindelse. Så uden telesektorens digitale infrastruktur ville samfundet ikke fungere”.
Derfor advarede han mod at tage vores digitale infrastruktur for givet og opfordrede til proaktiv handling.

Det var ikke kun på ministerniveau, hvor vi hørte politiske visioner. Med deltagelse af Christoffer Aagaard Melson (V), Dina Raabjerg (K), Per Husted Nielsen (S) og Alexander Ryle (LA) blev der ligeledes kigget frem mod en kommende teleaftale, hvor regulering, investering, sikkerhed og barrierer kompetent blev diskuteret. Visioner om selvkørende biler og flere telemedicinske løsninger blev også fremhævet.

Investering og konkurrence
I en paneldebat om, hvordan investeringslysten i branchen sikres, pegede Lasse Pilgaard, Group CFO hos GlobalConnect, på behovet for rammevilkår, der fremmer deling af infrastruktur. GlobalConnect transporterer i dag mere end 50 procent af Nordens data og investerer massiv i ”fibermotorveje”. Derudover understregede han vigtigheden af, at vi sørger for, at næste generation af investeringer bliver mulige – ikke kun investeringer i kapacitet, men også investeringer i og omkring cybersikkerhed og fysisk sikkerhed.

I et panel med blandt andet Jens Raith, CEO i Fast Speed og Jens Grønlund, Head of Digital Brands i Nuuday, blev det diskuteret, hvordan vi kan sikre konkurrence på det danske marked.
Her var der bred enighed om, at der er intens konkurrence, og Jens Grønlund delte sine erfaringer om at være service provider på et hårdt konkurrende marked og fremhævede betydningen af at fokusere på hele kunderejsen.
Jens Raith påpegede, at myndighederne har en vigtig rolle i at sikre den nødvendige regulering for at fremme en sund konkurrence.

Sikkerhed og modstandsdygtighed i fokus
Senere deltog Claus Westergaard Kraft, Head of Solutions hos TDC Erhverv i en højaktuel paneldebat om, hvordan vi sikrer modstandsdygtighed og sikkerhed i vores digitale infrastruktur.
Han fremhævede, at vi har brug for koordinering på tværs af branchen, men også at branchen akut har behov for penge i form af investeringer samt, at en del af investeringerne bør gå til at skabe national indsigt i, hvilke trusler vi konkret står overfor.

Telekonferencen 2024 viste tydeligt, at den digitale infrastruktur er mere relevant end nogensinde før. Vi står overfor vigtige beslutninger og muligheder – lad os gribe dem, så vi kan sikre en stærk fremtid.
Tak til alle vores paneldeltagere, politikere, ministre og ikke mindst til jer, der deltog.
