Årets IT-Speciale 2024 er fundet: AI-sundhedsapp til ukrainske patienter
IDA IT og DI Digital har igen uddelt årets IT-Specialepris og i år går prisen til tre talentfulde studerende fra IT-Universitet, som har udviklet en innovativ mobilapp, der kan oversætte mellem dansk og ukrainsk i realtid i en hospitalskontekst.
DI Digital deltager støtter op om IT-Specialeprisen for at anerkende de nye indsigter om den digitale verden, som vi opnår gennem de specialestuderende store indsats. Virksomhederne oplever store vanskeligheder med at finde kvalificeret it-arbejdskraft, og det er en udfordring, der kun vokser, og der er derfor brug for, at langt flere unge vælger uddannelse og karriere inden for tech.
Ved at hylde de talentfulde IT-studerende håber DI Digital, at flere får øjnene op for, at man som it-studerende arbejder med at skabe et bedre samfund med digitale løsninger, og at dette kan inspirere flere unge til at tage en IT-uddannelse.
”Nysgerrighed og innovativ tænkning er afgørende for at skabe de nye digitale løsninger, som kan hjælpe os med at forme det samfund, vi ønsker. Det viser vinder-teamet bag årets IT-Specialepris, som med deres forbilledlige arbejde kan være med til at inspirere og motivere andre”, siger Bo Wiberg, der er teamleder i DI Digital.
De tre vindere af dette års IT-Specialepris, Maja Styrk Andersen, Simon Min Olafsson og Oliver Kronholm Thomsen, har udviklet appen, MediLingo, som gør det muligt for sundhedspersonale at kommunikere effektivt med ukrainske patienter i Danmark.
Siden Ruslands invasion i februar 2022 er 40.000 ukrainere flygtet til Danmark, hvor mange af dem har enten fysiske eller psykiske skader fra krigen. MediLingo bliver derfor et essentielt værktøj til at skabe en flydende kommunikation mellem dansk sundhedspersonale og de berørte patienter.
Set i det lys har vinderne af årets IT-Specialepris formået at finde en teknologisk løsning, der kan komme tusindvis af mennesker til gavn.
”Det er på alle måder et speciale, som viser, hvordan vi kan løse konkrete udfordringer i f.eks. sundhedsvæsnet med AI, og som vi i DI Digital er utroligt stolte af at kunne anerkende med årets IT-Specialepris”, understreger Bo Wiberg.
I motivationen for at tildele årets IT Specialpris har bedømmelsesudvalget lagt vægt på, at de tre studerende har vist teknisk formåen ved at udvikle en sprogmodel og en mobilapplikation samt evnen til at forstå de mennesker, der skal anvende deres løsning i en krævende og virkelig kontekst udenfor laboratoriet.
Tests med både radiografer og ukrainske patienter har vist, at sprogmodellen i MediLingo fungerer bedre i den konkrete hospitalskontekst end både Google Translate og ChatGPT.
I DI Digital ønsker vi Maja Styrk Andersen, Simon Min Olafsson og Oliver Kronholm Thomsen stort tillykke med den velfortjente anerkendelse!
Om IT-Specialeprisen
IT-Specialeprisen er blevet uddelt siden 1991 og blev, indtil 2021, givet af Dansk Selskab for Datalogi. Nu bliver den uddelt af IDA IT og DI Digital. Prisen bliver givet til årets bedste kandidatspeciale inden for IT og med prisen følger et beløb på 25.000 kroner fra IDA IT og DI Digital.
Deltagerne indsender deres specialer til styregruppen for IT-Specialeprisen. Når alle kandidatspecialerne har indsendt, nominerer priskomitéen tre kandidater, som går videre til slutrunden, hvor af priskomitéen vælger en vinder.
Prisuddelingen blev i år afholdt den 1. november i ingeniørforeningens lokaler i forbindelse med Driving IT-konferencen.