Potentialet stort, barriererne større: Cybersikkerhed kan blive en vækstrejse mod en europæisk førerposition
Danmark står ved en vigtig skillevej, hvor cybersikkerhed er afgørende for vores fremtidige vækst og samfundssikkerhed. En nylig rapport fra Deloitte fremhæver cybersikkerhedsbranchens store potentiale og samtidig, de store barrierer vi skal overkomme på vejen.
I rapporten fremhæves det, at branchen kan forvente betydelig vækst i de kommende år. Blandt andet vil stigende efterspørgsel på sikkerhedsløsninger i takt med øget digitalisering og et mere komplekst trusselsbillede kunne medvirke til en fordobling af branchen inden for de næste 5-10 år.
Cybersikkerhed er i dag en central udfordring på tværs af både private og offentlige sektorer, og vi skal skabe de bedst mulige rammer for vækst og innovation. Ved at bygge videre på vores stærke fundament og ved at adressere de udfordringer, vi står overfor, kan Danmark positionere sig som en førende aktør inden for digital sikkerhed - både herhjemme og i Europa.
Her får du fem hovedpointer fra rapporten, som er værd at bide mærke i:
1. Fokus på uddannelse og kompetenceudvikling
En af de største barrierer for vækst i cybersikkerhedsbranchen er manglen på kvalificeret arbejdskraft. Det anslås, at Danmark vil mangle op mod 20.000 cybersikkerhedsspecialister inden 2030.
Derfor skal vi arbejde for at sikre, at uddannelsessystemet leverer de nødvendige kompetencer - både ved hjælp af nye uddannelser med fokus på cybersikkerhed og ved at understøtte efteruddannelse samt opkvalificering af nuværende medarbejdere.
Desuden er der et stort behov for at tiltrække udenlandsk talent, hvilket kræver en koordineret indsats mellem erhvervslivet, uddannelsesinstitutioner og regeringen.
2. Stærke offentligt-private samarbejder
For at realisere cybersikkerhedsbranchens potentiale er det nødvendigt med et tættere samarbejde mellem offentlige og private aktører. Der er store muligheder i at udbygge og styrke samarbejder på tværs af sektorer. Her ses særligt et stort potentiale i beskyttelsen af kritisk infrastruktur, hvor både det offentlige og erhvervslivet har et fælles ansvar for at leve op til det nødvendige sikkerhedsniveau.
3. Investeringer i teknologi og innovation
Cybersikkerhed handler ikke kun om at imødegå aktuelle trusler, men også om at være på forkant med fremtidens teknologier. Der er derfor brug for øgede investeringer i forskning og udvikling, så Danmark kan fastholde sin position som et teknologisk foregangsland.
Særligt nye teknologier som kunstig intelligens (AI), kvante, Internet of Things (IoT) og industrielle IoT-løsninger rummer store muligheder – men også risici, der kræver stærk cybersikkerhed.
4. Regulering og markedsadgang
Regulering spiller en central rolle i cybersikkerhedssektoren. På den ene side løfter regulering, som f.eks. EU’s cybersikkerhedsdirektiv NIS2, sikkerhedsniveauet på tværs af sektorer. På den anden side kan komplekse regler og certificeringskrav udgøre en barriere for vækst særligt for mindre virksomheder.
Derfor ligger der en opgave i at finde en balance, hvor vi både vi kan hjælpe danske virksomheder med at forstå og navigere i de komplekse krav og samtidig sikre, at de har ressourcerne til at opfylde dem.
5. Positive vækstudsigter med de rette løftestænger
Mens cybersikkerhedssektoren står over for betydelige udfordringer, som f.eks. mangel på arbejdskraft og adgang til kapital, er vækstpotentialet stort. Der er muligheder for at fremme vækst gennem strategiske investeringer i forskning og udvikling samt ved at opbygge en stærkere kompetencepulje.
Dette vil sikre, at Danmark fortsat er en attraktiv destination for både nationale og internationale investeringer, og at danske cybersikkerhedsløsninger kan eksporteres til resten af Europa og verden.