Teknologi er svaret – men det kræver handling
I den digitale branche har vi en tilbøjelighed til at hævde, at teknologi er løsningen på alle udfordringer. Vi kan tackle den grønne omstilling med teknologi, afhjælpe arbejdskraftmangel gennem automatisering, reformere vores sundhedsvæsen og uddannelsessektor, løse energikrisen og meget mere. Teknologi kan alt – siger vi ofte.
I forbindelse med DI Digitals Årsdag, som blev afholdt i sidste uge, indledte jeg med at fremhæve, at teknologien rummer en stor del af løsningen på mange af de udfordringer, vi står over for. Selvom jeg helt og fast tror på teknologiens transformative kraft, er det dog sjældent hele sandheden, at teknologien alene rummer svaret. Men nu kommer det: Som verden ser ud i dag, er denne påstand mere sand end nogensinde før. Teknologi kan og skal løse mange af de udfordringer, vi står overfor – både nu og i fremtiden.
Kunstig intelligens har allerede begyndt at revolutionere vores verden. For ti år siden kunne vi knap nok forestille os, hvordan AI kunne hjælpe med at forudsige klimaforandringer, stille diagnoser eller automatisere de tusindvis af opgaver i det offentlige og industrien, som AI allerede løser i dag. Dette er nu en realitet. Og potentialet i nye teknologier synes kun at vokse.
Inden for en overskuelig årrække kan vi sandsynligvis transformere vores energisystemer med kvanteteknologi, finde nye behandlingsformer til sygdomme og udvikle morgendagens personaliserede medicin. Vi kan måske endda løse nogle af de største globale udfordringer som fødevaremangel og pandemier. Store ord, ja, men virkeligheden er, at intet kommer af sig selv. Der er stadig langt fra, hvad vi kan, til hvad vi faktisk gør.
Danmark bryster sig af at være et af de mest digitaliserede lande i verden med en robust digital infrastruktur, en højt uddannet arbejdsstyrke, et stærkt forskningsmiljø og en befolkning, der har tillid til digitale løsninger. Alligevel halter vi efter – ikke bare i Danmark, men i hele EU – både med investeringer i og udvikling af ny teknologi samt anvendelsen heraf.
Vi har i Europa brugt de seneste fem år på at regulere os selv ned under gulvbrædderne. I vores bestræbelser på at tøjle "de onde techgiganter" har vi skabt en regulatorisk virkelighed, hvor man næsten skal være en techgigant for at have en compliance-afdeling stor nok til at håndtere den reguleringsbølge, der har skyllet ind over det digitale område. Ressourcer, energi og fokus, der kunne være brugt på innovation og udvikling, går i stedet til compliance.
Regulering af teknologi er selvfølgelig vigtig. Vi skal være enige om og fastlægge den spillebane, vi ønsker. Men det er en hårfin balance, og fra mit ståsted synes vægtskålen at være tippet en anelse til den forkerte side.
Paradoksalt nok er Danmark førende på flere teknologiske områder. Vores forskning inden for kvanteteknologi er verdenskendt, og vi har udviklet nogle af de mest anvendte programmeringssprog i verden. Men innovation skal ikke ske for innovationens skyld. Det handler om vores fremtidige velstand, vores mulighed for vækst og bevarelsen af vores velfærdssamfund. Det handler også om vores nationale sikkerhed, autonomi og evne til at forsvare os selv.
Som Joachim Finkielman, direktør i DI Forsvar og Sikkerhed, for nyligt sagde, er det dem med den teknologiske overhånd, der har fordelen på kamppladsen. Det samme gælder på den arena der hedder international konkurrenceevne.
Derfor skal vi sikre, at danske og europæiske virksomheder har de rette rammer for at udvikle, skalere, vækste og konkurrere. Vi skal gøre det nemmere at få adgang til højteknologiske AI-faciliteter i hele EU. Vi skal investere endnu mere i forskning og udvikling og sikre, at vores lovgivning ikke bliver en hindring for innovation, så vi ikke også de næste 20 år sender alle vores potentielle unicorns over Atlanten.
Jeg ser tegn på ændringer i tilgangen fra EU og hos Ursula von der Leyen, som lover initiativer til at styrke innovationen og reducere det regulative pres. Men gode intentioner er ikke nok.
Uden de rette rammer for udvikling og anvendelse af ny teknologi vil vores konkurrenceevne blive ringere.
Men pilen peger aldrig kun på lovgiverne. Derfor vil jeg opfordre alle os, der arbejder med det digitale og teknologiske, til at gøre det nemmere og mere tilgængeligt at bringe løsningerne i anvendelse. Det er i vores alles interesse.
Lad os sikre, at vi ikke kun taler om teknologiens potentiale, men også realiserer det. Når vi i den digitale branche fremfører, at teknologien er svaret, skal vi vise det – ikke kun med ord, men også med handling.