26.03.25 DI Digital Nyheder

Europas mest digitaliserede lande: Vi står ved en skillevej

Europa står ved en afgørende skillevej for sin digitale fremtid. De førende erhvervsorganisationer fra de mest digitaliserede EU-lande – den såkaldte B9+ gruppe – udsendte onsdag en markant opfordring til EU's politiske beslutningstagere om at handle hurtigt og målrettet for at styrke den digitale konkurrenceevne.

B9+ gruppens erklæring, der blev offentliggjort i forbindelse med et ministermøde i Amsterdam, peger på tre afgørende indsatsområder for at sikre Europas digitale position i den globale økonomi.

”Bag B9+ erklæringen ligger en dyb erkendelse af, at Europa ikke blot kan være passive modtagere af teknologisk innovation, men aktivt må forme sin digitale skæbne. Vores landes styrke ligger i en balance mellem teknologisk udvikling og stærke demokratiske værdier. Det skal vi holde fast i som en vigtig del af vores samfundsmodel,” siger digitaliseringspolitisk chef, Mette Finnemann, der deltog på konferencen i Amsterdam.

Strategisk fokus på digital infrastruktur

Kernen i anbefalingerne fra B9+ handler om at opbygge en robust digital infrastruktur, der kan understøtte næste generations teknologiske landskab. Det handler ikke blot om at investere i hardware, men om at skabe et økosystem, der fremmer innovation, tiltrækning af talent og etablering af globalt konkurrencedygtige virksomheder.

Investeringer i supercomputere, 5G og 6G-netværk, AI-infrastruktur samt bæredygtige datacentre fremhæves som afgørende. Inspirationen hentes delvist fra succesfulde modeller som CERN inden for naturvidenskab, hvor offentlig-private partnerskaber har vist sig at kunne skabe gennembrudsresultater.

AI som strategisk nøgleteknologi

Kunstig intelligens udpeges af gruppen som en central teknologi, hvor Europa har mulighed for at differentiere sig. Målet er ikke blot teknologisk udvikling, men en AI-tilgang, der er etisk forsvarlig, transparent og hvor brugen af teknologien understøtter europæiske værdier. Fra erhvervsorganisationernes side vægter man, at det kræver regulatoriske rammer, der på samme tid beskytter borgere og fremmer innovation.

”Vi er enige om, at uddannelse og kompetenceudvikling bliver afgørende. Europa skal ikke blot producere AI-teknologi, men også sikre, at der er et stærkt talent-økosystem, der kan drive og implementere disse teknologier på tværs af brancher,” siger Mette Finnemann.

Fjernelse af bureaukratiske barrierer

Et centralt tema i erklæringen er behovet for at forenkle de regulatoriske rammer. Europa har historisk været kritiseret for tungt bureaukrati, der hæmmer innovation. B9+ opfordrer derfor til mere smidig regulering, lettere adgang til kapital og støtteordninger, der aktivt fremmer digitale iværksættere.

Det kræver en kritisk gennemgang af eksisterende regler med fokus på evidens og færre overlap i lovgivning som NIS2, GDPR og AI Act.

Kapitalmarkedet skal styrkes gennem en ambitiøs kapitalmarkedsunion, der både udbygger kapitalpuljen i EU og udvikler alternative finansieringskilder som venturekapital. 

For små og mellemstore virksomheder handler det om at skabe et økosystem, der fremmer digital innovation. Det indebærer one-stop-shops for digitale offentlige services, innovative indkøb og støtte til skalering.

"Vores overordnede ambition er at skabe et mere sammenhængende og konkurrencedygtigt digitalt økosystem i Europa, hvor europæiske virksomheder kan starte, vokse og trives med afsæt i de styrker, som de forskellige sektorer og lande hver især besidder," slutter Mette Finnemann.

Relateret indhold