26.03.25 DI Digital Nyheder

Nye markedsmuligheder for digitale virksomheder i EU’s oprustningsplaner

EU-Kommissionen peger i ny hvidbog på teknologi, herunder cybersikkerhed, som ét af de vigtigste redskaber til at styrke Europas sikkerhed i det nye geopolitiske landskab.

I sidste uge lancerede EU-Kommissionen en omfattende plan for at styrke Europas forsvarskapaciteter. Planen, som beskrives i en hvidbog under navnet, European Readiness 2030, adresserer en bred vifte af sikkerhedsudfordringer for Europa og fremhæver blandt andet behovet for at styrke konventionelle militære kapaciteter, imødegå cybertrusler og sikre geopolitisk stabilitet.

I hvidbogen understreger kommissionen, at Europas sikkerhed kræver en integreret tilgang, hvor både traditionelle og digitale forsvarssystemer styrkes. Moderne krigsførelse handler ikke længere udelukkende om konventionelle våben som krudt og kugler. I dag udgør cyberangreb og hybridkrig væsentlige trusler, der kalder på en nytænkende og teknologisk avanceret forsvarsstrategi for EU.  


Vil styrke digitale forsvarskapaciteter

For at imødegå denne udvikling foreslår EU en massiv oprustning inden for 7 kritiske områder, hvoraf ét af områderne dækker digitale forsvarskapaciteter. Det indebærer bl.a. anvendelse af kunstig intelligens og kvanteteknologi i avancerede forsvarssystemer og styrkede cyberkapaciteter for at sikre, at EU kan operere uhindret i ‘cyberspace’. 

At EU anerkender teknologi som en central kapabilitet i fremtidens forsvar er et vigtigt skridt. Det øgede fokus på cybersikkerhed, AI og kvanteteknologi skaber samtidig nye markedsmuligheder for danske og europæiske tech-virksomheder, som kan bidrage til at sikre Europas samlede modstandsdygtighed, Bo Wiberg, Teamleder

Med offentliggørelsen af hvidbogen sender EU et klart signal: Det er tid til handling. Investeringerne i digital forsvarsteknologi skal ikke blot styrke Europas sikkerhed, men også bidrage til øget teknologisk suverænitet og global konkurrenceevne.

For at sikre Europas stærke position fremhæver hvidbogen behovet for øgede investeringer i små og mellemstore virksomheder samt virksomheder, der udvikler avancerede forsvarsteknologier, herunder AI-drevne cyberforsvarssystemer og autonome overvågningsdroner. På cyberområdet foreslår EU-kommissionen investeringer i udviklingen af cybersikkerhedskompetencer og dedikeret finansiering af cybersikkerhedsprojekter, en frivillig støtteordning for offensive cyberkapaciteter til troværdig afskrækkelse og styrkelse af EU's cybersikkerhedspartnerskab med USA.

Skal bygge bro mellem erhvervsliv og forsvar

EU ønsker med den nye plan at bygge bro mellem civile og militære værdikæder. Det kan skabe nye forretningsmuligheder for virksomheder, der traditionelt ikke har været en del af forsvarsindustrien, samtidig med at afhængigheden af eksterne aktører mindskes.  

Dette åbner også for gode muligheder for danske virksomheder, der ønsker en strategisk rolle i opbygningen af Europas forsvarsevne.  

Danske virksomheder besidder den nødvendige ekspertise til at understøtte et mere tidssvarende europæisk forsvar. Det bliver helt centralt for vores konkurrenceevne og sikkerhed, at dansk erhvervsliv i de kommende år sætter et solidt aftryk på denne udvikling. Ét af områderne, hvor vi især skal sætte ind, er udviklingen af teknologiske løsninger med dual use-potentiale. Det kommer vi også til at følge tæt i DI Digital, Bo Wiberg, Teamleder

I går udgav Kommissionen også en EU-strategi for beredskab, som har til formål at styrke forebyggelsen og håndteringen af kriser på tværs af sektorer. Strategien indeholder 30 nøgleaktioner og en detaljeret handlingsplan til at fremme EU’s beredskab og udvikle en stærkere beredskabskultur på tværs af EU. Ét af de centrale områder i strategien er netop styrkelsen af det civil-militære samarbejde ved hjælp af beredskabsøvelser og fremme af investeringer i dual use-produkter. 
 
Læs mere om EU-Kommissionens hvidbog om fremtidens forsvar her og den nye EU-strategi for beredskab her.  

Relateret indhold